Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Mavrični zaklad v knjigi Ivane Šolc

Po knjigi posežemo, ko beremo za zabavo ali iščemo informacije ali smo pripravljeni stopiti na pot novih spoznanj. In prav taka je knjiga Mavrični zaklad.

Avtorica Ivana Šolc je doma v Kostanjevici na Krasu in je mama dveh otrok. Že pred izdajo knjige se je spraševala, kako opremiti otroka, da bo v življenju srečen. Že kmalu je spoznala, da vsak otrok pozorno opazuje svoje starše in jih posnema. Sebe nato doživlja kot v "ogledalu". Če so starši do njega pozitivni, ga pohvalijo, vzpodbujajo, potem bo v ogledalu videl sebe kot dobrega posameznika. Ko se bodo v njem v določeni situaciji razvila čustva, jih bo v varnem in ljubečem zavetju staršev znal predelati, ne da bi sebe poteptal, pa vendar bo znal biti sočuten tudi do drugih.

V vsakem od nas se najprej prebudi misel, sledi beseda in nazadnje še dejanje. Če otroku stalno govorimo, da je na primer neroden, potem bo prej ali slej to postal, četudi do tega časa ni bil. Huda beseda rani mlado bitje, saj jo ponotranji in vzame za svojo. Prav zato je pomembno, kaj otroku rečemo. Ne velja le za otroka – pomembno je tudi, kaj rečemo drug drugemu tudi odrasli med sabo.

Kot starš se je dobro zavedati, da ima vsak otrok le eno otroštvo. In da smo le enkrat starši vsakemu otroku. Otroštvo je tako ranljivo obdobje vsakega človeka. Zato je pomembno, kakšen odnos spletemo starši z otrokom. Kakršen je odnos med starši in malim otrokom, takšen bo medsebojni odnos med starši in otroci v kasnejši dobi.

Pomembno je, da otroke naučimo pozitivne naravnanosti. Kako to storimo? V roke vzemimo knjigo Mavrični zaklad. Knjiga je napisana v obliki preproste zgodbice, ki je primerna starosti otroka. Prijatelja Stella in Mark najdeta mavrični zaklad v katerem se skrivajo barvni kamenčki. Ko jih spoznavata, se seznanjata z osrednjimi mislimi na čustva, ki jih predstavlja posamezen kamen. Vsebina je igriva, barvita, polna čustev, ki jih prinaša določena barva kamenčka. Na tak način se avtorica Ivana Šolc spoprijatelji s številnimi čustvi, kot so: veselje, žalost, ljubezen, strah, dobrosrčnost, prijaznost, jeza, sreča.

Otrok začuti barvo, posluša zgodbico, se poistoveti z izbranim čustvom in v domišljiji odplava v svet. V sebi na ta način gradi pozitivno naravnanost. Na primer rumeni kamenček je prinaša besede/misel "Jaz sem zlato sončece. Ves dan sem zlato sončece". S ponavljanjem teh besed se v malčku krepi zavedanje, da je v redu, da je dober. Zavedati se moramo, da smo starši regulatorji otrokovih čustev, saj otrok preko naših reakcij spoznava in vrednoti svet okoli sebe.

Knjiga je bogato ilustrirana. Risbe je prispeval Mark Jordan.

Miselna naravnanost je naše okno v svet. Vsak od nas se lahko vpraša: Kakšno je moje okno? Je čisto ali zapacano? Če je umazano, pomeni, da je polno čustvene in miselne navlake. S ponavljanjem pozitivnih afirmacij, kot so predstavljene v knjigi, lahko naše okno očistimo. Knjigo, ki jo bo Občina Miren – Kostanjevica v letu 2018 podarila vsem novorojenčkom v občini, je avtorica predstavila na pobudo KD Stanko Vuk.

 

KD Stanko Vuk
Foto: Sonja Cijan in ilustracija iz knjige

Oglejte si tudi