Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Počastitev slovenskega kulturnega praznika

Društvo Simon Jenko Temnica, ZRC SAZU in KS Temnica so organizirali vsakoletno proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja 2020.Letos je bil med nami akademik Boris A Novak
Na slovenski kulturni praznik, 8. februar je bila dvorana v nekdanji šoli v Temnici tudi letos, kot vsako leto polna. Prišli smo počastit praznik slovenstva, da bi izkazali domoljubje in ljubezen do slovenske kulture.

Letošnji gost je bil Prešernov nagrajenec Boris A Novak, pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec. Približal se nam je s preprosto besedo in se dotaknil bogatega opusa, ki ga je ustvaril, pogleda na pesništvo in besedo. Da bi celoto svoje izkušnje strnil v besedo, je napisal tridelni ep Vrata nepovrata. Pisanje epa dolgega več kot 40000 verzov je trajalo približno 25 let. Prva knjiga Zemljevidi domotožja temelji na pisateljevem domotožju po krajih kjer je bival. Stvari priklicuje iz preteklosti, zato da bi se približal dušam ljudi, ki jih je imel rad, ki jih ni več, ampak jih še zmeraj čuti in jih s pesniško besedo priklicuje nazaj. Druga knjiga Čas očetov, obsega čas devetnajstega stoletja, Avstro – Ogrske monarhije, obeh svetovnih vojn do našega časa. Tretja Bivališča duš, govori o potovanju ladje na sever, kjer se izkaže, da ladja tovori zelo nenavaden tovor, celotno zgodovino človeške vrste in vse duše. 

Pred zaključkom je namenil še nekaj časa najmlajšim in prebral še nekaj pesmi iz njegove zbirke za otroke,.

Z besedo v glasbi pa je seveda poskrbel oktet Rožmarin.

Večer se je zaključil v veselem in sproščenem vzdušju ob prigrizku in kozarčku.

Ne samo na kulturni praznik, tudi sicer ne pozabimo, da brez kulture ne bi bili to kar smo.

Oglejte si tudi