Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

NOVOST V KONCERTNI PONUDBI NAŠE OBČINE

V letošnji sezoni je kulturno društvo Stanko Vuk Miren – Orehovlje ponudilo novost v kulturni ponudbi naše občine in sicer koncert posvečen jazz glasbi. Za organizacijo koncerta se je društvo odločilo, ker jazz glasba v naši občini še ni bila deležna večje pozornosti in iz želje, da bi privlačnost te zvrsti približali poslušalcem.

 

V petek 26. maja 2017 je tako društvo na ploščadi pred Pomnikom braniteljem slovenske zemlje na Cerju priredilo koncert glasbene skupine Boštjan Simon kvartet. Boštjan Simon je diplomiral iz filozofije na ljubljanski Filozofski fakulteti in iz jazz saksofona na Amsterdamskem konservatoriju. Po zaključenem študiju se je osredotočil na področje glasbene improvizacije in na koncertiranje širom Evrope. Je tudi učitelj saksofona na Glasbeni šoli v Novi Gorici in ustanovni član zasedb Big Band Nova, Trus!, There Be Monsters, Vanilla Riot in Velkro. Kvartet sestavljajo Boštjan Simon (tenor in sopran saksofon), Luigi Vitale (vibrafon), Goran Krmac (tuba) in Bojan Krhlanko (bobni). Prvič je skupina nastopila na festivalu Brda Contemporary Music Festival v Šmartnem leta 2013 z Markom Črnčecem na harmoniki. Marka Črnčeca je nato za kratek čas zamenjal Simone Zanchini, njegovo mesto pa je sedaj prevzel vibrafonist Luigi Vitale iz Italije.

 

Koncert  je bil obenem tudi predstavitev novega albuma kvarteta z naslovom »There be monsters«, ki je izšel maja letošnjega leta pri založbi Klopotec. »There Be Monsters« je izraz, ki v angleščini označuje področje neznanega, neraziskana ozemlja, ki jih stari zemljevidi prikazujejo kot domene pošasti in drugih mitoloških bitij. Človekov odnos do neznanega se odraža na način zamejitve svoje domene in hkrati s svarilom pred tavanjem v neraziskana področja. Po Boštjanovih besedah se glasba "There Be Monsters" osredotoča na področje ločnice med znanim in neznanim, komponiranimi in odprtimi zvočnimi krajinami. Popolnoma akustična zasedba dopušča zvočne aluzije na etno tradicije, torej področje znanega, hkrati pa s prijemi sodobne klasične glasbe, kot so uporaba Messiaenovih modusov in aleatorične improvizacije, sega v tradicijam tuja področja. Pomemben aspekt kompozicij Boštjana Simona je ritem, konkretno interakcija med seboj prepletajočih se ritmičnih vzorcev, poliritmija in uporaba nekaterih prijemov karnatične klasične glasbe.

 

Dogodek je pritegnil približno 90 poslušalcev iz naše občine in iz okoliških krajev. Prijetno in spokojno okolje Pomnika na Cerju se je izkazalo kot idealno za izvedbo tovrstnega dogodka, prav tako nas je pozitivno presenetila izvrstna akustika na ploščadi pred Pomnikom. Kvartet nam je v dobri uri koncerta predstavil vse skladbe iz njihovega prvega albuma, ki so v celoti avtorsko delo Boštjana Simona. Člani ansambla so v času njihovega skupnega delovanja razvili oseben zvok kot tudi unikaten stil igranja. Glasba »There Be Monsters« v marsikaterem pogledu črpa iz korenin in nadaljuje tradicijo jazz glasbe, vendar istočasno sega na nova področja. Virtuoznim uvodnim temam skladb, ki jih je predstavil tenor ali sopran saksofon so sledile improvizacije, v katerih se je v solistični vlogi predstavil vsak član kvarteta. Kvartet je poskrbel za stopnjevanje napetosti glasbe vse do vrhunca, ko smo lahko slišali spet uvodno temo. Poseben čar in toplino zvoka, doprinese glasbi kvarteta ritem sekcija v neobičajni zasedbi z vibrafonom, tubo in bobni, ki nudi spremljavo solistu na povsem svež in inovativen način.

 

V okviru dogodka se je odvijala tudi degustacija lokalnih proizvodov. Predstavili so se Vera Lipičar, sirarstvo in kozjereja Lipičar-Orel iz Nove vasi, Kaki Kraft pivovarna, Rusapot d.o.o. iz Mirna in Kmetija Lavrenčič-Žigon, vino in sokovi iz Mirna.

 

Organizatorji koncerta se zahvaljujejo Krajevni skupnosti Miren za pomoč pri financiranju koncerta in Občini Miren-Kostanjevica za podporo pri organizaciji večera. Poleg tega bi se radi zahvalili vodstvu in članom KD Stanko Vuk, ponudnikom lokalnih proizvodov na degustacijah in  vsem ostalim, ki so pripomogli pri organizaciji in izvedbi dogodka. Po vtisih poslušalcev je bil koncert lepo sprejet. Vložen trud organizatorjev je bil najlepše poplačan z več pohvalami, ki so jih prejeli ob uspešni izvedbi koncerta. Celoten dogodek je tako prispeval kamenček v gradnji mozaika turistične prepoznavnosti naše občine. Organizatorji bodo skušali tudi v prihodnje popestriti kulturno življenje občine z novimi tovrstnimi dogodki.

 

Jernej Budin

 

Fotografije: Katarina Brešan

Oglejte si tudi