Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Krasna kuhnja in mesec goriškega radiča

Vipavska dolina, ki so jo že pred stoletji imenovali tudi rajski vrt, slovi po odličnih vrtninah. Goriški radič ima, tako kot naši šparglji, med vrtninami posebno mesto. Pridelovalci ga z vso skrbnostjo in znanjem, ki se že poldrugo stoletje prenaša iz roda v rod, po več mesecih pripeljejo do zrelosti sredi zime. Čudovito lepe rdeče glavice radiča spominjajo na vrtnice in prinašajo na mizo posebno razkošje.

V zimskih mesecih je ta posebnež svojevrstna zvezda lokalne kulinarike. Goriški radič ni le izjemno lepa vrtnina, je nadvse okusen, zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa je tudi zelo zdrav. Prefinjeni rdeči, hrustljavi listi radiča so odlična solata, lokalni kulinarični mojstri pa z radičem pripravljajo številne okusne jedi in celo sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča je sekcija za gostinstvo, živilstvo in turizem Območne obrtno – podjetniške zbornice pod koordinacijo Dejane Baša, pripravila projekt »MESEC KUHINJE Z GORIŠKIM RADIČEM.

Novosti letošnje kulinarične zgodbe, ki se bo odvijala med 20. januarjem in 20. februarjem, so organizatorji predstavili v četrtek, 19.1. na tiskovni konferenci v Bistroju Marjo ŠEŠE.

Cvetličarna Nataša je poskrbela za izvirne dekoracije, v katerih je goriški radič prevzel podobo goriške vrtnice, mesnine Peloz pa za odlično kombinacijo radiča z mesninami na degustacijskih krožnikih, ki so jih za pokušino pripravili:
Gostilna Štirna, Opatje selo,
• Bistro Marjo Šeše, Solkan,
• Ošterija Branik, Branik,
• Gostilna pri Hrastu, Nova Gorica
• Ošterija Žogica, Solkan
• Gostilna Winkler, Lokve.

Roberta Fortuna, direktorica OOZ Nova Gorica, je ob tej priložnosti povedala:
»Na OOZ Nova Gorica posebno pozornost namenjamo spodbujanju lokalnega ter povezovanju in sodelovanju med lokalnimi ponudniki ter pripravi promocijskih akcij za naše člane. Člani Sekcije gostincev, živilcev in turizma se redno srečujejo, strokovno izobražujejo in povezujejo. Veseli nas, da so se tokrat (v posebno oteženem času za to dejavnost) povezali v akciji promocije svojih jedi in drugih izdelkov iz goriškega radiča…«

Patricija Furlan, predsednica sekcije za gostinstvo, živilstvo in turizem pri OOZ Nova Gorica: »V sekciji za gostinstvo, živilstvo in turizem, se zavedamo, da na naših krožnikih ne smejo manjkati sestavine, ki so doma pridelane, saj podpiramo lokalno in se z pridelovalci v naši regiji povezujemo. Kot vsako leto do sedaj, smo se združili nekateri člani naše sekcije, da v teh neprijetnih časih, pripravimo jedi iz goriškega radiča, saj je povpraševanje po le tem…«


Ariana B. Suhadolnik, direktorica Turizma Miren-Kostanjevica: » Veseli me odlično sodelovanje med organizatorji in podpora Območno obrtne zbornice projektom, ki prinašajo veliko dodano vrednost tako z vidika ekonomskih učinkov, kot promocije teritorija. Največja vrednost pa je zagotovo prispevek k ohranjanju tradicije pridelave goriškega radiča, saj je poznavanje postopka samo po sebi edinstvena zapuščina. Krasna kuhinja tokrat sledi okusom »sukenskega reguta«, kmalu pa bomo gostince iz širše regije lahko povabili, da ustvarjajo izvirne kulinarične kreacije z našimi slastnimi šparglji!«

Gostilna Štirna v mesecu KUHINJE Z GORIŠKIM RADIČEM poleg ostalih jedi, pripravlja dva posebej slastna krožnika:
• Štrukelj napolnjen z skuto in radičem v omaki iz terana, radiča in kraškega pršuta,
• Solata iz radiča, krompirja, jajca, ocvirkov in fižola.

Ne zamudite obiska tudi ostalih odličnih gostiln Miren Krasa, združenih v projekt Krasna kuhnja: Gostilne Bric, Gostilne Makorič, Gostilne Kogoj in Domačije Mirka Godniča, ki preko celega leta skrbijo za ponudbo vrhunskih sezonskih krožnikov, z noto tradicije in svežino sodobne kreativnosti.

Dober tek in na zdravje!

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi