Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

NA POMOČ, Z NAJSTNIKOM DOMA

Mladostništvo je obdobje intenzivnih fizičnih sprememb, moralnega in intelektualnega razvoja. Zato je razumljivo, da je to burna in zmedena faza za številne fante in dekleta.

Je proces osamosvajanja in pogostih konfliktov s starši (ki so seveda že »stari in nimajo pojma«). Iščejo in potrebujejo svojo svobodo, svoje izkušnje, preverjajo meje, ki so jih postavili starši, in jih prestopajo.

Koronavirus nas je porinil v prisilno sobivanje, da bi obvarovali svoje zdravje in v dobro družbe. Šole so zaprte, marsikateri starš dela od doma, druženja so prepovedana. Za najstnike ni hujšega scenarija (razen zaprtih šol seveda, a marsikateri je že ugotovil, da tudi šolo pogreša).

Vrstniki so v mladostništvu izrednega pomena (skoraj kot hrana in kisik), sedaj pa so prikrajšani za druženje in prisiljeni ostati doma s (groza!) starši. Najstniki imajo običajno nizko toleranco do frustracij in omejitev. Pogajajo se o omejitvah in slabo dojemajo tveganje. Zanje to, da ostanejo doma zaprti, postane generator upora in nervoze.

 

Dragi starši, kako preživeti to krizno obdobje z najstnikom doma? Kajti če je bivanje s najstnikom težko že takrat, ko ritme ureja normalno vsakdanje življenje, to je takrat, ko najstnik vstane in gre zjutraj v šolo, se ukvarja s svojimi šolskimi in izvenšolskimi dejavnostmi, kaj bo šele sedaj, ko je doma 24 ur na dan?

Kako to sploh zgleda? 

 

Najstnik se zjutraj zbudi (če se zbudi), ostane v pižami ves dan in vleče noge iz ene sobe v drugo. Z veliko muke vklopi računalnik in se loti šolskega dela. Vmes pa zeha, kot da že tri dni ne bi spal (pa se je zbudil pred dobro uro) in si drži glavo, da mu slučajno ne pade na mizo. Ko ga mama pobara, naj se le osredotoči, dobi odgovor, da je tako zelooo utrujen. 

 

Rad bi šel ven, rad bi se družil z vrstniki. Tudi mama bi rada šla na kavico in klepet s prijateljicami, vendar to v tem trenutku preprosto ni dovoljeno. Naj bo najstniku in najstnici jasno. Tukaj ni pogajanja.

Zgodi se tudi fenomen stalno zasedene kopalnice (še dobro, da veliko nas dela od doma in se nam ne mudi v službo). Predvsem v zgodnjem mladostništvu najstniki (predvsem punce) usmerjajo veliko pozornosti telesni podobi. Torej so dolge čakalne dobe pred kopalnico normalen fenomen. 

Potrebno je veliko potrpljenja, razumevanja in prilagajanja. 

 

Imejmo v mislih, da ko pomislimo na mladostnike, se marsikomu najprej porodijo vsi negativni vidiki tega obdobja, v nasprotju s tem pa so najstniki pogosto energični, radodarni, idealistični ter z veliko mere pozornosti in kritičnosti spremljajo, kaj je prav in kaj ne. Izkoristite te njihove lastnosti, postavite jim izzive, prosite jih za pomoč pri domačih ali vrtnih opravilih. Marsikateri sin bo z veseljem pri težjih opravilih, kot je dvigovanje bremen, pomagal mami in ji tako dokazal, da jo je prerasel in je močnejši od nje. 

Tehnologija je trenutno njihova najboljša prijateljica, brez nje ne morejo živeti, so kot riba brez vode. Njihova spretnost, da se gibljejo med številnimi aplikacijami in številnimi priložnostmi, ki jih splet ponuja, postane priložnost za stik z vrstniki in pomirja trpljenje zaradi razdalje. Dogovorite se o načinu in urnikih uporabe telefona in računalnika. Pomembno je, da najstniku dovolite te pripomočke, vendar ne neomejeno. Predvsem ponoči naj bodo ne le izklopljene (saj jih znajo zelo dobro vklopiti), ampak tudi stran od najstniških rok, sicer je jutranji scenarij zehanja pred nalogami popolnoma upravičen. 

Tako kot vsak član družine tudi najstnik potrebuje svoj prostor, kamor se lahko umakne, zato mu le to omogočite. Bližina domačih, čeprav jih imamo radi, je včasih utesnjujoča in posameznik potrebuje umik. 

Konflikti so in bodo neizogibni. Izbirajte svoje bitke. Nima smisla jeziti se za vsako stvar, ki jo počne vaš otrok. Odločite se, kje ste pripravljeni popustiti, kje pa ne. In od tega ne odstopajte. 

 

Predvsem pa komunicirajte. S svojim odraščajočim otrokom se pogovarjajte in ga poslušajte. Ugotovili boste da ga sploh ne poznate tako dobro, kot si mislite, da ima veliko idej in že izoblikovanih mnenj, da v nekaterih pogledih še ni odrasel. Predvsem pa uživajte v skupnem druženju in izkoristite podarjeni čas, da stkete močne in trdne vezi med vsemi družinskimi člani. 

 

Lara Spinazzola, univ. dipl. psih. 

Oglejte si tudi