Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Kaj odlikuje mlade na trgu dela?

Slovenija je v letu 2016 vstopila v pomlad z 22.870 registriranih brezposelnih mladih. Leto kasneje so obeti za mlade občutno boljši, saj se je število brezposelnih mladih aprila znižalo in doseglo število 18.237. Manjše število tako mladih kot drugih kategorij brezposelnih je mogoče zaznati tudi v občini Ajdovščina, kjer se je odstotek brezposelnih mladih znižal za 9 %. Slovenija je torej dobila nov zagon, pozitivno stanje na trgu dela pa tudi mlade navdaja z novim upanjem, ki jim omogoča bolj odločno zreti v prihodnost.
Inštitut za mladinsko politiko je v sodelovanju z Občino Ajdovščina in Zavodom RS za zaposlovanje poskrbel za dodatno krepitev kompetenc mladih ter povezovanje mladih z lokalnim trgom dela. V prvih pomladnih mesecih je tako skupina mladih, ki si želi zaposlitve v svojem lokalnem okolju, obiskovala ciljno usmerjena usposabljanja, katerih namen je bil krepitev znanja in kompetenc mladih. Kvaliteten program s široko paleto tematik in odlični predavatelji so udeležence prepričali, da so bila usposabljanja tudi med visoko izobraženimi perspektivnimi mladimi dobro sprejeta, med mladimi pa so vzbudila nova pričakovanja oziroma, kakor je svojo izkušnjo predstavil eden od udeležencev: »Bilo je super, nad pričakovanji. Zelo me zanima, kako bo potekalo nadaljnje usposabljanje (drugi dve fazi)«, in »Delal sem na samozavesti, odločnosti in bolje spoznal, kako delujejo podjetja«.

»Zadovoljstvo udeležencev je rezultat izbranih tematik in področij, ki so jih usposabljanja zajela. Slednja so bila skrbno izbrana in so upoštevala pričakovanja lokalnih delodajalcev ter organizacij. Izbrani strokovnjaki različnih področji so mladim predajali teoretična in praktična znanja, ki jih delodajalci navajajo kot ključna za zaposlitev v njihovem podjetju, oz. znanja, ki mlademu kadru na začetku poklicne poti najpogosteje primanjkujejo.«, je pojasnil Matjaž Zgonik, strokovni sodelavec projekta Lokalno partnerstvo za večanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela. In nadaljeval: »V poplavi usposabljanj, ki naslavljajo brezposelne, mlade in zaposlene je kakovost usposabljanj ključna.« Tudi zato so pohvale udeležencev kot je »Usposabljanja Inštituta za mladinsko politiko so usmerjena v to, kar rabimo za delo, da smo kvalificirani za delovno mesto – skrbijo, da smo sposobni za delo.«, dokaz, da je projekt Inštituta za mladinsko politiko na pravi poti.

Iz spodnjega grafa je tudi razvidno, da bi kar 92% udeležencev tovrstna priporočilo svojim prijateljem.

Odzivi udeležencev nadalje kažejo, da si mladi  želijo sprememb v načinu učenja oz. pridobivanja novih znanj in izkušenj. Kot ugotavlja Zgonik »Želijo si sprememb, ki bi omogočale, da bi njihova znanja odgovarjala na dejanske potrebe trga dela. Menim, da bi tako na trg dela vstopali bolj samozavestno.«

Mladi, katere običajno odlikuje visoka stopnja izobrazbe, fleksibilnost, visoka motiviranost za delo in ustvarjalnost, so pogosto prikrajšani za izkušnje, ki pa so (razumljivo) pri delodajalcih visoko cenjene. Da bi mladim ponudili tudi slednje, bo Inštitut za mladinsko politiko že vzpostavljeno partnerstvo razširil z nekaterimi lokalnimi podjetji in drugimi delodajalci, mladinskimi in nevladnimi organizacijami ter tako mladim ponudil tudi izkustveno učenje in tako zaželene delovne izkušnje.

Na koncu so mladi pripravili tudi nekaj predlogov, kako jim omogočati hitrejši vstop na trg dela. Med najpogostejšimi predlogi se je izkazala obvezna praksa, razmišljali pa so tudi o tem, kako v lokalno skupnost privabiti nova podjetja. Tudi s temi predlogi so mladi dokazali, da so željni novih znanj in izkušenj ter da razmišljajo tudi v smeri razvoja okolja, v katerem živijo. Ohraniti mlade v lokalnem okolju, v katerem so odraščali, pa je cilj, katerega zasledujejo vse občine.

Projekt Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela se po opravljenem prvem koraku še ne poslavlja. Osvojena znanja in veščine bodo udeleženci sedaj preizkusili še v praksi – najprej pri mladinskih in drugih lokalnih nevladnih organizacijah, nato pa pri potencialnih delodajalcih, kjer bodo pod vodstvom mentorja spoznavali posamezno delovno mesto.

Vse mlade, stare od 15 do 29 let, ki iščete zaposlitev zato vabimo, da se nam pridružite.
Prijave:
http://www.mladi-in-obcina.si/(podstran Lokalno partnerstvo za zaposlovanje mladih).Več informacij na info@institut-imp.si.

V naslednjih mesecih mladim nudimo nove izzive:

Praktične izkušnje pri mladinskih in drugih nevladnih organizacijah: v mladinskih in drugih nevladnih organizacijah bodo mladi z aktivnim sodelovanjem pri izvedbi konkretnih projektov krepili kompetence, kot so timsko delo, samoiniciativnost, prilagodljivost, odgovornost  ̶  kompetence torej, ki so dobrodošle na vsakem delovnem mestu.

Usposabljanje pri posameznemu lokalnemu delodajalcu: udeleženci bodo vključeni v praktično usposabljanje pri posameznemu lokalnemu delodajalcu, pri katerem bodo pridobili znanja in izkušnje za potencialno zaposlitev. Usposabljanje bo potekalo pod mentorstvom.

Prijaviš se lahko, če ustrezaš pogojem: starost od 15 do vključno 29 let, aktivni iskalec / aktivna iskalka zaposlitve, stalno prebivališče v Goriški ali v Obalno-kraški regiji.

Vabljeni k spremljanju spletne strani Inštituta za mladinsko politiko www.mladi-in-obcina.si ter facebook strani https://www.facebook.com/institut.IMP/. Dodatne informacije: Inštitut za mladinsko politiko, tel.: 040 657 676 ali nina.cargo@institut-imp.si.

»Naložbo financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.«

Inštitut za mladinsko politiko

Oglejte si tudi