Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Obrtna cona Bilje 2 bo do konca poletja komunalno urejena

Natanko pet mesecev po prejemu obvestila, da je Občina Miren - Kostanjevica s prijavo na Javni razpis za sofinanciranje operacij ekonomsko-poslovne infrastrukture v letih 2017 in 2018 Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo dobila 749.232 evrov nepovratnih evropskih sredstev za komunalno ureditev Obrtne cone Bilje 2 smo na občini obeležili podpis pogodbe z izvajalci del. To je pomemben dan, ki bo mnogim podjetnikom in obrtnikom v občini omogočil širitev poslovanja in ustvarjanje novih delovnih mest.

 

Na javnem razpisu je bilo za izvajalca del izbrano podjetje Kolektor CPG, d. o. o., ki bo z deli začelo takoj po podpisu pogodbe, rok za dokončanje del pa je 31. avgust. Strokovni nadzor bo vršilo podjetje Edil Inženiring, d. o. o., iz Nove Gorice. V septembru bodo tako domače gospodarske družbe in samostojni podjetniki ter lastniki zemljišč, ki so izkazali interes za gradnjo oziroma prenovo poslovnih prostorov na območju Obrtne cone Bilje 2, že lahko začeli z deli.

 

S komunalno ureditvijo Obrtne cone Bilje 2 želi občina povečati ponudbo ustreznih, dobro prometno dostopnih in komunalno opremljenih zemljišč za opravljanje proizvodnih, obrtnih in storitvenih dejavnosti. Na skupno 4,2 hektarja velikem zemljišču je 3,8 hektarja namenjenega podjetniški dejavnosti. V okviru projekta bomo uredili kanalizacijo komunalnih odpadnih (fekalnih) in meteornih voda, vodovodno in hidrantno omrežje, prometno omrežje (uredilo se bo cesto v coni ter dostopne ceste v obrtno cono), omrežje javne razsvetljave ter elektro in telekomunikacijsko omrežje. Investicija je namenjena tako lokalnim kot tudi zunanjim investitorjem, ki bodo v občino pripeljali nove dejavnosti, ter bodo v dveh letih od zaključka ureditve cone skupno ustvarili 29 novih delovnih mest ter pozitivno prispevali h gospodarski rasti občine.

 

Vrednost celotne investicije je 839.350,69 EUR brez DDV in 931.974,78 EUR z DDV, od katerih znašajo nepovratna sredstva 749.232,05 evrov, preostalih 182.742,73 evrov bo zagotovila občina iz svojega proračuna in zasebni lastniki. Nepovratna sredstva prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj v višini 70 odstotkov, preostalih 30 odstotkov pa predstavljajo namenska sredstva proračuna Republike Slovenije.

 

Župan Mauricij Humar je vesel, da se zadeve končno odvijajo: »Vesel sem, da smo uspeli vse postopke izpeljati hitro in verjamem, da bo tudi izvajalec del svoje obveznosti dokončal v roku. Zdaj je obdobje gospodarske rasti  in prav je, da podjetja in obrtniki to izkoristijo in širijo svoje poslovanje ter se tako pripravijo na obdobje, ko poslovanje morda ne bo tako ugodno. Podpiramo investicije in razvoj, saj je ravno to pogoj za rast dodane vrednost malih in srednje velikih podjetij in odpiranje novih delovnih mest. Poleg ureditve Obrtne cone Bilje 2 tako občina vsako leto spodbuja investicije podjetij tudi preko vlaganj v Javni sklad malega gospodarstva Goriške, od koder lahko gospodarski in kmetijski subjekti pridobijo ugodna brezobrestna posojila.«  

 

Oglejte si tudi