Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Gulaka - podoba starodavnega temniškega svetišča se oblikuje

V prejšnjem članku smo napisali o najdbah energijskih točk ter zdravilne vode v okolici vasi Temnica ter na Trstelju. Krajani Temnice ob pomoči radiestezista Jožeta Muniha ob odkritjih nismo ostali pasivni in prvi koraki k rekonstrukciji tega zanimivega odkritja so že storjeni.

Zgodovinsko ozadje

V izhodišču nas je spodbudila k raziskovanju zgodovinska omemba v nekdanjem učbeniku zgodovine za osnovne šole, povzetek zapisa Pavla Medveščka, zbiralca zgodovinskih zapisov, v njegovi knjigi Kamnite sestre zvezd. Tam je zapisano o izročilu, katerega je iz ustnih virov predal v objavo slikarju, grafiku in predvsem strastnemu zbiratelju ljudskega blaga Pavlu Medveščku temniški domačin Karel Trampuž, po domače Čotni. Govori o kamniti ogradi krožne oblike, v sredini katere naj bi ležal večji kamen, poleg njega pa naj bi bilo v skledasti vdolbini polno kamnov različnih barv, velikosti in oblik. V ogrado se je vstopalo z zahodne strani skozi obokano odprtino, ki se je pokazala, če si od nje umaknil kamen, ki jo je zapiral. Imenovali so jo Gulaka, naredili pa naj bi jo praprebivalci Gorjani, da so v njej častili neko svoje božanstvo.

Med 1. svetovno vojno je bila ograda uničena in je kasneje dobila tudi drugo ledinsko ime Na Griži. V šestdesetih letih, ko so nedaleč stran gradili vodovod, so naravno vrtačo izkoristili za namestitev oddušnika, kar je zahtevalo dostop za gradbene stroje, ki so jim bili »varovalni« kamni seveda v napoto. Gulaga je še nekaj časa lastnikom služila kot njiva, a ker v njenih »nedrjih« ni kaj prida rastlo, je končala kot vadišče za lovske pse.

Druga luč

Ko smo g. Muniha kot izkušenega radiostezista pripeljali v bližino Gulake, ga je le-ta privleka k sebi kot magnet. Močan kozmični žarek v njeni sredini je provizorično označil z daljšo vejo ter se čez nekaj časa na lokacijo vrnil, tokrat v družbi s somišljenikom in prav tako raziskovalcem zemeljskih energij, akademskim slikarjem Petrom Mignozzijem. Tokrat smo bili v ožji skupini in časovno neomejeni, tako da smo podrobneje raziskali okolico ter se več časa tudi posvetili energijam prostora.

Izkazalo se je, da Gulaga ponuja veliko več kot le močan kozmični žarek v središču. Skozi njeno površje se koncentrično zvrstijo kolobarji sedmih plasti Aure. Vsaka plast Aure ima vpliv na določeno področje človeškega delovanja oziroma zaznavanja. Tako si od sredine kroga navzven sledijo področja kolobarjev z delovanjem na fizični, čustveni, mentalni, astralni, eterični, božanski in izvorni ravni. Aura je dejansko energijsko telo bitja (človeka), ki obdaja fizično in vidno telo, katerega zaznavamo z našimi čutili. Vidna je le nekaterim, občutimo oziroma zazanmo pa jo lahko tudi s pomočjo radiestezije.

Od osrednjega kozmičnega žarka v središču Gulake navzven potekajo energijske linije do drugih energijskih centrov v pokrajini. V naravi so tako vitalni centri medsebojno energijsko povezani, da je zemeljska površina prepojena s temeljno življenjsko energijo. Energijske linije izmenjaje potiskajo energijo navzven in jo srkajo v sredino - s tem pride do njenega značilnega ritma, ki ga v človeškem telesu primerjamo s srčnim utripom. Ker smo tudi mi del narave, so tudi v našem telesu energijski centri – čakre in meridiani.  Povezava med posameznimi deli telesa je pogoj normalnega delovanja.

Akademski slikar Peter Mignozzi je izsledke raziskovanj strnil v dve vizualizaciji, prvo, ki prikazuje energije ter drugo, ki ponuja neko bodočo podobo svetišča.


Zametki novega življenja

Tako je sedaj pred domačine podan izziv, da Gulaki dajo novo življenje. Najprej bo to zahtevalo nekaj čiščenja okolice na mestih, kjer so se preveč košato razrastli robida in drugo grmovje, potem pa še postavitev energijskih kamnov nazaj na točke, kamor sodijo. V vmesnem času pa seveda točko pridno obiskujemo in se pojimo z njenim energijskim nabojem. In menda učinkuje!

Oglejte si tudi