Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

DREVO ZA CERJE in 2. vseslovenska akcija sajenja

V soboto 19. 3. je Cerje po dvoletnem premoru dočakalo priložnost, da v družbi preko 200 donatorjev in prostovoljcev iz vse Slovenije nadaljuje pogozdovanje pogorišča.

Projekt Drevo za Cerje, s pomočjo katerega se v pogorel gozd počasi vrača življenje, je postal eden najbolj odmevnih trajnostnih projektov Občine Miren – Kostanjevica.  Preko številnih pobud posameznikov in organizacij iz Slovenije in tujine se, ob strokovni podpori Zavoda za gozdove Slovenije (v nadaljevanju ZGS), aktivnosti za obnovo habitata za zaščitene živalske in rastlinske vrste nadaljujejo že tretje leto z merljivimi in spoštljivimi rezultati.


V prvi vseslovenski akciji pogozdovanja, ki se je odvila novembra 2019, je bilo  posajenih 5.000 sadik črnega bora, ob poti do Pomnika miru je zrasel Drevored hvaležnosti z 214 sadikami avtohtonih dreves, na računu Vrabčka upanja se je do konca leta 2021 zbralo preko 24.000 EUR donacij. V času korone se je pod strokovnim vodstvom ZGS, enota Sežana, odvilo več pogozdovanj, do danes je bilo posajenih 12.000 sadik na dobrih 10 hektarih pogorišča. Žal jih je na trdih, z zemljo revnih tleh Krasa, zaradi suše in burje preživelo manj kot 50 %. Zato je nadaljevanje aktivnosti ključnega pomena za dosego cilja pogozditve 20 hektarjev terena okrog pomnika.


Po živahnem uvodu
Tamare Harej na harmoniki, je župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar v pozdravnem nagovoruzbranim poudaril velik pomen projekta tudi  z vidika povezovanja in sodelovanja različnih ravni deležnikov ter ozaveščanja lokalne in širše javnosti o aktualnih okoljevarstvenih vsebinah.

Pomen gozdov za ohranjanje ravnovesja v naravi vsako leto posebej izpostavi  poslanica Mednarodnega dne gozdov, ki se odvije 21. marca. Letos nosi slogan »Izberite trajnostni les za ljudi in planet.« O namenu sporočila je prisotnim spregovoril g.
Jože Mori, vodja sektorja za ukrepe v gozdovih na ZGS.

Pohvalil je aktivnosti in rezultate projekta Drevo za Cerje ter poudaril, da bo potrebnih še nekaj podobnih akcij, da bo Pomnik miru ponovno objemala zelena kulisa zdravih dreves in še nekaj let, da se bodo obiskovalci lahko pomudili v senci njihovih krošenj.


Udeležence je po zaključku kratke uvodne slovesnosti prevzela ekipa gozdarjev pod vodstvom Boštjana Košička. Opremljeni z rokavicami, krampi in vedri so se razdelili v skupine in do 12. ure posadili dobrih 2.000 sadik. Sajenje je bilo tokrat bolj zahtevno, saj je bilo potrebno v času velike suše malim sadikam dodajati zemljo in gnojilo, ter jih na koncu zaliti z vodo, da bodo lahko preživele do prvega naliva.


Društvo Bhakti Marga iz Ljubljane je po zaključku sajenj izvedlo ritual
OM-chanting za zdravljenje zemlje in odpravo neravnovesij, ki so se mu priključili tudi manj vešči udeleženci dogodka. OM- vibracije naj bi pripomogle k boljši rasti novih dreves.


Za organizacijo, dobro vzdušje in pogostitev je poskrbela ekipa Turizma Miren –Kostanjevica v sodelovanju s
podjetji Živex, Laborplast, Peloz, Polavček, pekarno Vintola, Okrepčevalnico Cerje, Kmetijo Majcen, vinarji Vina Guštin, Pahor - PR KRČARJU, Božo Leban, Vinarstvo Kavčič Radovan, Vinarstvo Trampuž, ki so zaslužili veliko hvaležnost udeležencev. Posebna zahvala gre tudi Prostovoljnemu gasilskemu društvu Kostanjevica na Krasu, Kulturnemu društvu Kras, Krajevni skupnosti Temnica in Civilni zaščiti Občine Miren –Kostanjevica.

Za dobro promocijo in udeležbo ter poročanje o dogajanju na Cerju sta poskrbela medijska partnerja Radio Koper in Radio Robin.


Društvo žena Žbrinca iz Opatjega sela je v družbi eco maskot Beluška in Mirke dogajanju dodalo barvito kuliso iz katere je velo prisrčno gostoljubje Miren Krasa!


Zadovoljni z opravljenim delom smo dan zaključili z zavedanjem, da lahko le povezani in z ubiranjem pravih poti zagotovimo boljšo, bolj zdravo in upajmo tudi varno prihodnost našim zanamcem.
Svet, ki si ga želimo jutri, se namreč začenja danes, s tem, kako živimo in delujemo.

Turizem Miren-Kostanjevica

Foto: Leon Ambroželj

Oglejte si tudi