Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Dan reke Soče

Občina Miren-Kostanjevica je leta 2018 od Občine Cerkno prevzela potujoči projekt Dan reke Soče. Projekt, ki je bil zasnovan leta 2011, v okviru Zavoda RS za varstvo narave, v posamezni izbrani občini gostuje dve leti. Projekt bo Občina Miren-Kostanjevica gostovala leto več, saj zaradi novega koronavirusa ni bilo mogoče izpeljati zaključne prireditve v letu 2020. 

 

Dan reke Soče se obeležuje vsako leto 14. oktobra. Ob idejni zasnovi g. Danijela Rojška, z Zavoda RS za varstvo narave, se v projekt kot nosilke vključujejo občine, ki se geografsko razprostirajo neposredno ob toku Soče ali pa, tako kot občina Miren-Kostanjevica, sodijo v območje njenega povodja. Projekt naj bi med drugim povezoval in spodbujal sodelovanje in dvigal zavedanje med prebivalci o pomenu zdrave vode za življenje na Zemlji, kot tudi vsestransko lokalno in regionalno zavedanje o vlogi rek Soče in Vipave v pokrajini. 

 

K sodelovanju v projektu je bila s strani Občine Miren-Kostanjevica povabljena tudi Osnovna šola Miren, ki se je aktivno vključila k realizaciji projekta. Imenovan je bil odbor za Dan reke Soče, ki ga sestavljajo poleg ravnateljice, mag. Nikolaje Munih, še učitelj likovne umetnosti, g. Romeo Stubelj, učiteljica slovenskega jezika, ga. Marta Pavlin in učiteljica PB-zgodovine, ga. Maša Winkler iz PŠ Kostanjevica na Krasu ter ga. Petra Tavčar iz PŠ Bilje. Skladno s starostno stopnjo in sposobnostmi otrok so k sodelovanju povabili tudi vzgojiteljice in otroke iz vrtca.

 

S ključnim vodilom, ki so ga za sodelovanje v projektu oblikovali na nivoju šole, in se glasi Voda in kamen na naših tleh – vsaka voda izdolbe še tako trd kamen, so zajeli ne samo nam najbližjo reko Vipavo pač pa tudi območje Krasa, ki delno sodi v območje občine Miren-Kostanjevica. Če je Vipava pomemben element vode v ravninskem območju občine, je kamen ključni element Krasa. 

 

Usmeritev, ki je bila namenjena sodelujočim se je glasila: »Ni življenja brez vode, zaradi česar so se ljudje naseljevali v njeni bližini:

                       voda povezuje, poplavlja, ponikne, namaka, osvežuje, odžeja…

 

Kamen pa najdemo na obrežjih voda, pa tudi v njenih globinah. Kljub svoji mehkobi, vsaka voda izdolbe, obrusi še tako trd kamen:

                       kamen je gradnik, temeljnik, mejnik, se zdrobi, se obrusi…«

 

Osnovna šola Miren je v okviru projekta izpeljala naslednje aktivnosti: natečaj pisanja haiku poezije, raziskovalno delavnico – Spoznavanje značilnosti vode za učence od prvega do petega razreda na PŠ v Kostanjevici na Krasu in v PŠ Bilje, kamnoseško delavnico za učence predmetnega pouka v okviru dneva dejavnosti, ustvarjanje s kamenčki v predšolski skupini VVO Miren, fotografiranje okolja in izdelavo fotomontaž – Voda in kamen na foto kolažih, grafično delavnico ob reki Vipavi, kulturno prireditev Zgodbe s stare kašče in spoznavanje življenja kot nekoč ob reki Vipavi. Delali so tudi poskuse z vodo, PŠ Bilje je izvedla športni dan Od gričev do Vipave, prav tako so spoznavali, kako se pridobiva pitna voda ter nekaj ur spoznavanja okolja preživeli ob reki Vipavi ter s školjkami z njenega obrežja izdelovali akvarije ter obiskali mlin. 

 

Oglejte si tudi