Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

12.9.2021 Človek in konj; Lipica-Cerje: 2 lokaciji, eno sporočilo!

Nedelja 12. septembra prinaša v regijo novo kulturno-turistično zgodbo, ki jo skupaj pišeta Kobilarna Lipica in Pomnik miru na Cerju.

Zaživela bo v paketu štirih dogodkov: Dneva Kobilarne Lipica, otovoritve mednarodne razstave Človek in Konj na dveh lokacijah in večernega koncerta MITI in MUZE, ki se bo odvil pred Pomnikom miru na Cerju. 


Pobuda za mednarodno razstavo, ki povezuje zgodovino lipicanca in vlogo konja v življenju človeka ter čezmejni kulturni prostor v enotno sporočilo, se je rodila v letu praznovanja 440. obletnice ustanovitve Kobilarne Lipica. Razstava, postavljena na dve lokacijah, hkrati prinaša izvirno obliko kulturnega turizma, ki povezuje Kobilarno Lipica in Cerje v eno doživetje.

Dva svetovno priznana kreatorja umetniških trendov, slovenski industrijski oblikovalec Oskar Kogoj in italijanski slikar Sergio Pausig, sta ob častitljivem jubileju Lipice združila izrazito individualne sloge ustvarjanja v skupno pripoved, ki prinaša edinstven pogled na odnos med človekom in konjem skozi čas.

Čudovita umetniška predstava bo od septembra do decembra 2021 na ogled sočasno v prenovljenem Hotelu Maestoso v Lipici in veličastnem Pomniku miru na Cerju.

Odprtje razstave bosta pospremili donaciji izbranih del, ki jih umetnika poklanjata destinacijama: črna in bela skulptura lipicanca v porcelanu z zlato poslikavo, ter zlati venetski konj Oskarja Kogoja, bodo v prihodnje krasili sprejemno avlo prenovljenega Hotela Maestoso, barvita prispodoba sinteze univerzalnega in individualnega, v likovni kreaciji »Drevo življenja« Sergia Pausiga, pa bo oplemenitila stopnišče Pomnika miru, zasnovano kot simbolična pot človeka do razsvetljenja.

Večerna slovesnost ob odprtju razstave na Cerju, se bo zaključila s koncertom MITI IN MUZE, ki se bo odvil pred Pomnikom miru na Cerju, s pričetkom ob 20.00 uri.
Tinkara Kovač, Lea Sirk, Tatjana Mihelj in Paola Rossato ob spremljavi BIG BAND NOVA, bodo na stičišču Krasa, Vipavske doline in Brd z zamejstvom, na vse strani neba poslale povabilo v Evropsko prestolnico kulture 2025!

Razstava bo na Cerju in v Kobilarni Lipica odprta do decembra 2021. Ne zamudite globokega poklona lipicancu v skulpturi in sliki, v vrhunskih klasičnih stvaritvah, ki presegajo modne trende in ostajajo žive skozi čas.

Kreacije, ki so nastale v sodelovanju med avtorjema, v kombinaciji z njunimi samostojnimi deli, ponujajo vpogled v intimo človeške duše in osvetljujejo plemenitost ene najbolj veličastnih živalskih vrst– konja.

V skulpturah in na platnih se prepletajo podobe konja kot mitološkega bitja, kot človekovega partnerja in, končno, kot umetniške muze.

Lipicanec v naravnem okolju ali ujet v umetniško kreacijo ohranja prispodobo inteligence, ognjevitosti in hkrati dovzetnosti za šolanje, ki je posledica odličnega spomina.

Spomina, ki skozi tisočletja utrjuje njegovo posebno, pristno vez s človekom.

Razstava Človek in konj ponuja preplet umetnosti, zgodovine in mitologije.

Vabljeni v nedeljo 12.9.2021 ob 20.00 uri na Cerje!

Oglejte si tudi