Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
31°C
14°C
JUTRI
30°C
16°C

Vaški dan radičke

Organizator: VAŠKO RAZVOJNO TURISTIČNO DRUŠTVO ŠKRLA, LIPA


Vaško razvojno turistično društvo Škrla iz Lipe na Krasu tudi letos vabi na pomladni praznik regrata - »radičke« po domače. S prireditvijo v Lipi obeležijo začetek pomladi in izkažejo čast regratu, na videz skromni in običajni, a nadvse koristni rastlini, ki je nekdaj ponudila prve sveže zelene poganjke na kraških krožnikih.
Danes si obede s svežo zelenjavo iz trgovin lahko privoščimo vse leto, a hkrati »divja« hrana, nabrana v domačem naravnem okolju, zaradi večje hranilne vrednosti in okusa vse bolj pridobiva na pomenu. V Lipi na Krasu so pomladanski vaški praznik, ki bo letos organiziran v nedeljo 24. marca, posvetili regratu oziroma po lip'nsko radički. Obiskovalcem bodo tudi tokrat v pokušanje ponudili domače jedi iz regrata – take po tradicionalnih receptih, kot je sveža regratova solata z jajci, pa tudi bolj »kreativne«, kot so regratove juhe, zavitki ali celo sladice. Degustacije bodo pred vaškim domom v Lipi na voljo od 12.00 dalje, da si iz regratovih prigrizkov si lahko sestavite zanimivo kraško kosilo.
Pomladni izlet na Kras si bodo obiskovalci lahko popestrili tudi z vodenim pohodom po razglednih poteh nad Lipo, z (ne prenapornim) vzponom na Trstelj – s pogledi od Alp do Jadranskega morja. Zbirno mesto za pohodnike je v Lipi, pri vaškem domu med 9.00 in 9.30. Pohod bo trajal približno 3 ure, ob povratku v Lipo pa bo vsem pohodnikom, ob plačilu štartnine, postrežena topla malica in pijača. Za otroke in mlade do 15. leta bo vodenje na pohodu, pijača in topla malica na voljo brezplačno.
V sodelovanju : Občina Miren Kostanjevice, KS Temnica, Miren Kras, Travel Slovenija ( https://www.travel-slovenia.si/slo/  fb https://www.facebook.com/travelsloveniaSI/ ) in Društvo gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona (https://www.facebook.com/DGMP%C5%BE-Gornja-Radgona-332741257326634/).
Dan bodo obiskovalci lahko zaključili na vaški osmici Na lehtah v Lipi, ki vrata odpira med 22. in 31. marcem 2019 (Osmica Na Lehtah - Leban). https://www.facebook.com/osmica.na.lehtah/
Divja hrana bo na Kras vabila tudi v aprilu in maju, natančneje med 5. 4. in 5. 5. 2019, v okviru kulinarične prireditve Divji okusi Krasa – šparglji in divje rastline, ki jo na več lokacijah na Krasu soorganizira Javni zavod Komenski Kras (https://www.visitkras.info/prireditve/kulinaricne_prireditve/213/divji_okusi_krasa__sparglji_in_divje_rastline/)

Vabljeni torej v Lipo na Krasu na otvoritev sezone kraških pomladnih okusov!

Info: Vaško razvojno turistično društvo Škrla Lipa
M: 040 706 712 E: skrla.lipa@gmail.com FB: Društvo ŠKRLA, Lipa

Pripravila:
Nataša Kolenc
Vaško razvojno turistično društvo Škrla Lipa


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi