Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
11°C
4°C
PON.
12°C
6°C

Spominska slovesnost ob 75. obletnici zločina v Novi vasi.

Organizator: Območno ZB NOB Nova Gorica in Krajevna organizacija ZB Opatje selo
Vstopnina: Vstop prost

V goreči hiši so zgoreli mati, žena in pet otrok z veliko pomočjo izdajalcev. 20.2.1944 so Nemci vdrli v Novo vas, zajeli in strašno mučili 8 članov družine Pahor, jih zaprli v klet in s hišo vred žive zažgali. Pobili so tudi 4 vaščane. Na hiši št. 25 je spominska plošča o tem gnusnem okupatorjevem zločinu; odkrita je bila 20.2.1956.

Ljudje, ki so bili pobiti, vrženi v goreče zublje v hišah so imeli en sam greh. Bili so Slovenci, matere, hčere in sinovi naroda, ki se je uprl okupatorju, zato da bi lahko ohranil svoj jezik, svojo kulturo, svojo zgodovino in svojo zemljo. Zato je prav, da se teh ljudi spoštljivo in hvaležno spominjamo. Okupator ni izbiral sredstev, kruto so pobijali civiliste, požigali hiše in ropali naše ljudi. Ti zločini, to trpljenje in te žrtve ne smejo biti nikoli pozabljene. Zavedati se moramo, da je šlo za sistem zločinov okupatorja, z namenom da iztrebi slovenski narod.

Ko se naslavljamo s tovarišicami in tovariši mislimo na solidarnost: eden za vse, vsi za enega. To je bilo osnovno pravilo partizanstva. Domoljubje, enotnost, samozavest, hrabrost, solidarnost, idejna strpnost pa so vrednote, ki nam jih sporoča Osvobodilna fronta za današnji da. Na partizanstvu, na odporu je zgrajena tudi naša svoboda in neodvisnost. Ponosni moramo biti na to, da smo bili Slovenci v tej vojni na strani svobode, da smo znali ločiti med zločinskimi režimi in prijateljskimi narodi.“

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi