Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
6°C
2°C
JUTRI
7°C
-1°C

4. pohod ob zvončkovi polni luni prestavljen na 2. april

4333
Organizator: Društvo Simno Jenko Temnica
Vstopnina: 10
Obvezne prijave!
Deli
4. pohod ob zvončkovi polni luni "veliki" ponedeljek, to je 2. april, dela prost dan po velikonočni nedelji. Takrat bo tudi luna že druga in sicer čemaževa. Glede na to, da se podajamo v območje Krasa, kjer je najbolj obilno obdarjeno z vodo, se morda lahko nadejamo, da naletimo tudi na čemaž... Destinacija je ista, torej skrivnostna dolina Raše
 štartali bomo ob 9h v vasici Avber pri turistični kmetiji Francinovi, kjer bo tudi zaključek poti ter malica.. Po krajšem "ogrevanju" se bomo podali na pot v dolino reke Raše ter njene okolice.
Za Kraševce je Raša vedno pomenila nekaj posebnega, to je bil svet, kjer je voda ! Iz Avberja je do doline Raše komaj streljaj, po strmem pobočju se vije skoraj nešteto zaraslih stez, nekoč je vsak mlin v Raši imel svojo stezo, po kateri so stranke prinesle vrečico pšenice v mletje. In mlinov je bilo v dolini Raše 26 !Naš pohod se bo izpred cerkve Sv. Nikolaja usmeril po Jakobovi poti do predela Nadraša. Ogledali si bomo enega od opuščenih kamnolomov - javo. Tukaj so do 2.sv. vojne kavadurji v potu svojega obraza pridobivali zelo cenjen temen kraški apnenec, ki so ga poimenovali "nero nubo" - črni oblak. posebno črno barvo je dobil zaradi večje vsebnoisti karbonatov, po udarjanju po kamnu pa nas bo presenetil vonj po nafti !Sledi spust preko Saravice v dolino Raše. Mimo cerkvice Sv. Antona, kjer je prav pod cerkvijo izvir, ki niti v najhujši suši ne presahne, bomo nadaljevali našo pot proti Gorupki oz. v zeleno sotesko potoka Kranjšek, desnega pritoka reke Raše. Ob Kranjšku je v preteklosti delovalo 7 mlinov. Žal so danes vidne samo še njihove ruševine, v nekaterim mlinih pa tudi mlinski kamni. Večina mlinov je uspešno delovala do leta 1908, ko so v Šepuljah sezidali mlin na električni pogon. Od takrat so mlini v Kranjšku in Raši počasi propadali, obe vojni pa sta propad še pospešili.Po soteski je novo urejena turistična pot, ki je dolga okoli 4,5 km in krožna, z začetkom in koncem na križišču proti vasema Stomaž in Razguri (domače: na konfini). Mi se bomo na to pot priključili v soteski spodaj in se ob vodi sprehodili navzgor do ruševin mlina. Sledil bo vzpon do cerkvice Sv. Tomaža, po kateri je dobila ime vasica Stomaž nad sotesko. Sledi spust v dolino Raše in ponovno vzpon na Kraško planoto. Tokrat se bomo odpravili po lepi pešpoti v Kazlje in nato preko vasice Gradnje v Avber.
Hoje bo za približno 4 ure, najprej navzdol, nato po ravnem, nato pa spet malo gore-dole.
Zaključili bomo seveda na izhodišču, kjer bodo (seveda le za tiste, ki si dobo to zaželeli) na turistični kmetiji Francinovi pripravili domače njokle z golažem (ali gobicami za vegeterjance).
Cena izleta z malico je 10 €, brez nje pa 2 €.
Prosimo, da se na izlet predhodno prijavite, da bodo na turistični kmetiji pripravili dovolj hrane. Prijave na e-naslov drustvo.simon.jenko@gmail.com ali na telefon 040 26 44 33, Irena.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij