Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Učenje slovenščine za priseljence

MOCIS, Center za izobraževanje odraslih je v obdobju od 1. 9. 2017 do 30. 6. 2018 izvajal program Začetna integracija kot podizvajalec UPI-ljudske univerze Žalec. V času trajanja pogodbe smo izpeljali 5 skupin programa, in sicer smo s prvo skupino začeli 2. 10. 2017, z zadnjo pa 7. 5. 2018.
3 skupine smo izpeljali na Ravnah na Koroškem (v prostorih OŠ Koroški jeklarji), 2 skupini pa v naših prostorih v Slovenj Gradcu.
V program je bilo vključenih 59 udeležencev, 48 jih je program tudi uspešno zaključilo. Prevladovali so udeleženci iz Bosne in Hercegovine (83 %), sledijo udeleženci iz Srbije (7 %), Ukrajine  (3 %) in po en udeleženec s Kosova, Mehike, Črne gore in Madagaskarja.

Kot glavni razlog za udeležbo na tečaju udeleženci v 45 % navajajo željo po znanju slovenskega jezika, 36 % udeležencev meni, da bodo lažje opravili izpit, ki je potreben za pridobitev državljanstva, 12 % pa jih meni, da bodo z znanjem slovenskega jezika lažje prišli do zaposlitve. 3 udeleženci so kot glavni razlog navedli, da znanje slovenskega jezika potrebujejo na delovnem mestu.
Udeležencem se zdi smiselno, da se poleg učenja slovenskega jezika učijo tudi o slovenski kulturi in družbi.
Brezplačni program Začetna integracija priseljencev namenjen državljanom tretjih držav, ki jim je pristojna upravna enota izdala potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v programu učenja slovenskega jezika oz. potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem programu.

Program bomo izvajali tudi v šolskem letu 2018/2019. Več informacij o programu: urska.novak@mocis.si

Program delno financira Evropska unija iz Sklada za azil, migracije in vključevanje  in Ministrstvo za notranje zadeve.

Oglejte si tudi