Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

30. Obletnica lovskega okteta LD Peca-Mežica

Ko smo se 14. februarja 1983, na pobudo takratnega vodstva LD Peca-Mežica in nekaterih lovcev, ki radi pojemo, zbrali na prvi vaji, nihče od nas ni pomislil, da bomo delovali – prepevali kot lovski oktet LD Peca-Mežica, do častitljivega jubileja 30 let.

Ker smo praznovali tudi 20. obletnico in srebrni jubilej 25 let, smo oboje hvaležno objavili v našem glasilu Lovec ( glej Lovce št. 7-8 –2003 inšt. 7-8 – 2008 ). Že takrat smo predstavili vse dosedanje pevce in vsa naša početja in aktivnosti, zato se ne želim ponavljati. V tem prispevku se bom posvetil le praznovanju tridesetih let, saj smo ga obogatili s celovečernim koncertom in izdajo Zbornika s celotno Kroniko za obdobje od 14.03.1983 do 01.01.2013.

Iz že preživete prakse, smo se člani okteta zavedali, da bo izvedba jubilejnega koncerta zahtevala veliko truda in organizacijskega dela, zato smo si izvolili Organizacijski odbor, ki mu je predsedoval dolgoletni in skrbni predsednik okteta Hubert Simetinger. Tudi UO naše LD s požrtovalnim starešinom Žlebnik Slavkom na čelu, nam je zagotovil vsestransko pomoč. Ko nam je sodelovanje obljubil še umetniški vodja, prof. glazbe Vojko Veršnik, ki vodi odlično pevsko skupino Alenčice, da bo postal tudi umetniški vodja za naš oktet in nas pevsko pripravil za naš željeni koncert, smo bili oktetovci zelo zadovoljni in veseli !

Intenzivne priprave, predvsem pa povečano število pevskih vaj skupaj z Alenčicami, je zahtevalo veliko volje in truda, saj smo se dogovorili, da bomo na koncertu skupaj zapeli dve koroški pesmi.

Pripravljalni odbor se je moral hitro spopasti s problemom ustvarjanja primernega vabila za načrtovan Jubilejni koncert tridesetih let. Imeli smo srečo, ker nam je že tretjič ponudila pomoč gospa Blanka Kamnik iz Črne na Koroškem in z našim zavzetim sodelovanjem, pravočasno ustvarila primerna-odlična vabila, s potrebnimi in zanimivimi podatki. Ker smo člani pripravljalnega odbora želeli, da ob tako častitljivem jubileju izdamo »Kroniko« - lovskega okteta za obdobje od 14.03.1983 do 01.01.2013, smo se lotili tudi tega problema z izredno vspodbudo starešine naše LD. Z močno voljo in prizadevanjem obeh predsednikov, smo do željenega roka dobili pri MKopija v Slovenj Gradcu, lepo oblikovano in natisnjeno Kroniko, obogateno s primernimi slikami in datumskimi podatki našega početja vseh 30 let. Pokroviteljstvo sta prevzela LD Peca-Mežica in Občina Mežica. Izdala pa LD Peca-Mežica.

Nekako zadovoljni s pripravami smo se dne 13.04.2013 zbrali ob 19 uri v Narodnem domu v Mežici na prireditvenem Jubilejnem koncertu v počastitev 30 let delovanja lovskega okteta LD Peca-Mežica.

Po koncertnem programu je za otvoritev oktet zapel pesem »Pozdrav«, nakar je voditelj oz. povezovalec programa, odlični igralec-komik g. Jan Robin predstavil člane okteta in pozdravil navzoče goste, kot tudi številno publiko v polni dvorani. Že na začetku je s svojo posebnostjo, spravil publiko v dobro voljo, da ga je nagradila z močnim aplavzom.

Sledil je govor predsednika okteta Simetinger Huberta, ki je iskreno pozdravil vse navzoče in med drugim povedal, da je bila naša pot 30 let včasih naporna, pa tudi lepa. V teh 30 letih smo imeli 1070 vaj in 773 nastopov. Združevala nas je ljubezen do narave in ljubezen do zapete pesmi. Vsem, ki so nas kakorkoli podpirali, se je lepo zahvalil za njihovo vsestransko pomoč. Izpostavil je finančno pomoč Občine Mežica in KLZ, ki sta naša najzaneslivejša micena, že dolga leta! Oktetu je prvi čestital v imenu LD in v svojem imenu, starešina LD Peca-Mežica, Žlebnik Slavko. Poudaril je pomembnost slovenske lovske kulture, katere ambasadorji so gotovo pevci našega okteta, lepo se mu je zahvalil za požrtvovalno delovanje 30 let in zaželel tudi v bodoče mnogo uspehov in zadovoljstva ob prepevanju naših lepih koroških pesmi.

Za tem je oktet zapel 3 lovske pesmi. Za njimi je povezovalec programa povabil na oder rogiste LD Muta, s katerimi oktet sodeluje na različnih prireditvah, že daljše obdobje. Pod vodstvom prizadevnega vodje Andreja Pungartnik, so odlično zaigrali dve skladbi.

Naslednji je nastopil član okteta Jožef Libnik, ki je z njegovo recitacijo »Koprivna«, zelo lepo opisal del koroške krajine, za kar je bil nagrajen z močnim aplavzom. Oktet rad prepeva tudi njegovi dve pesmi »Na Peco bi šel« in »Tisto na tri«.

Za njim je nastopila pevska skupina »Alenčice« in z zapetimi tremi pesmami, zelo navdušila vse prisotne. Z dolgim aplavzom smo potrdili, da jih radi poslušamo!

Na vrsti je bil zopet lovski oktet. Zapel je tri lepe pesmi z lovsko vsebino. Pravo posebnost je doživela tretja pesem z naslovom »Na lovu«, vsebino je za oktet napisala mežičanka gospa Terezija Jaser, melodijo je zapel član okteta Bogdan Orešnik. Z nekaj lepimi vložki jo je priredil in notiral naš umetniški vodja prof. Vojko Veršnik, ki jo je ob premierni izvedbi oktetu tudi dirigiral. Oktet je vsem »akterjem« za to pesem zelo hvaležen, zavedajoč se, da bo ta lepa pesem, res najbolj naša »koroška lovska pesem«! V znak zahvale je Bogdan Orešnik predal gospe Jaserjevi šopek rož, odlična publika pa je vse skupaj nagradila z dolgim, močnim aplavzom.

Oktetovci smo ostali kar na odru, pridružile pa so se nam Alenčice. Pod vodstvom umetniškega vodje in dirigenta prof. Vojka Veršnika smo skupaj zapeli dve koroški narodni pesmi »Sontr pojd » in »Dečle to mi povej«. Tudi to točko programa je publika odlično sprejela in nagradila z aplavzom. Člani okteta pa smo se jim zahvalili za prijetno in lepo sodelovanje s podelitvijo rož. Po programu so zopet ubrano zaigrali dve skladbi Rogisti LD Muta in popestrili naš program.

Za tem sta odlikovanja članom okteta podelila predsednik LZS mag. Srečko F. Krope in starešina LD, ter priznanja JSKD gospa Jožica Pušnik vodja območne izpostave Ravne na Koroškem.

K besedi gostov se je prvi oglasil župan občine Mežica, g. Dušan Krebl. Iskreno je čestital oktetu za častitljivi jubilej. Večkrat je poudaril koristnost našega kulturnega delovanja tudi v občinskem merilu ter, da nas vsi radi poslušajo, saj z lepim petjem tudi ohranjate žlahtne koroške pesmi. Med drugim je izrazil željo in prošnjo, da bi tako ostalo tudi v bodoče.

Za njim je prišel na oder predsednik LZS mag. Srečko F. Krope, čestital je jubilantom in se zahvalil vsem, ki so v oktetu sodelovali. Poudaril je, da oktet LD Peca-Mežica ni običajen lovski oktet, saj ga dobro poznajo, hvalijo in spoštujejo tudi izven naših meja. Oktetu je zaželel še mnogo lepega petja in uspehov pri uveljavljanju slovenske lovske kulture. Tudi predsednik KLZ dipl.ing. Dušan Leskovec je oktetu čestital in se v prijetnem nagovoru zahvalil za pogosto sodelovanje za KLZ in med drugim povedal, da je oktet sodeloval že na ustanovnem občnem zboru KLZ in s svojim lepim petjem zelo popestril prireditev. Oktetu je ob koncu zaželel veliko uspehov, sreče in lepega petja!

Za zamejske koroške lovce KPL – Celovec, je kot njihov predsednik spregovoril g. Mirko Kumer – Fritz. V lepih pozdravnih besedah in čestitkah je pohvalil petje okteta in poudaril, da ga radi poslušajo, ker pogosto prepeva koroške pesmi z vsebinami, ki so tudi njim poznane. Kot dober poznavalec naših razmer, je oktetu zaželel še mnogo let lepega prepevanja in uspehov na vseh področjih!

Oktetu so na odprtem odru čestitali in ga simbolično obdarili predstavniki lovskih družin: predsednik MLGB M. Oserban, Prežihovo in Dravograd. Za pobrateno LD Boštanj je v imenu navzočih lovskih prijateljev okteta, s spodbudnimi besedami čestital starešina LD dipl.ing. Slavko Zakšek.

Na enak način so storile tudi pevske skupine: Alenčice, pevska skupina Gorna, Mežiški knapi, Viharniki, pevska skupina iz Plata, predstavnik lovskega okteta Prežihovo, Rogisti LD Muta in član KLP – Celovec F. Hirm.

Po programu je sledil lovski skeč z naslovom »Bistriški jager«. Odlično ga je odigral povezovalec programa Jan Robin, spremljali so ga s harmoniko prof. Vojko in s petjem jubilanti.

Nastopil je tudi spoštovani lovski prijatelj okteta iz Liechtensteina g. Peter Ospet. S pesmijo »Lovec na gamse« in vložkom jodlanja je ob spremljavi harmonike prof. Vojkota navdušil publiko!

Za zaključek programa so jubilanti zapeli še štiri pesmi. Na zadnje, kot vedno pesem:« Ti pobič ja kna lumpaj« (venček koroških narodnih). Predsednik okteta Hubert Simetinger, se je še enkrat zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali, da je oktet doživel častitljivi jubilej in ga okronal z uspelim koncertom! Na oder je povabil vse nastopajoče, da smo ob spremljavi harmonike prof. Vojka, skupaj s publiko v dvorani, lepo zapeli pesem:« Prav lepa je Mežiška fara«!

Imel bi slabo vest, če nebi zapisal v zaključek prispevka še to, da smo naše proslavljanje nadaljevali skupaj z vsemi sodelujočimi in dragimi gosti, v našem lovskem domu LD Peca-Mežica. Ob odlični kulinariki »kmečkega turizma Kajžer«, smo se veselili in prepevali še pozno v noč!

 

  Mirko Skudnik - Fridl

 

 

Oglejte si tudi