Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Živahna tradicionalna galerija na prostem Sprehod ob Pšati

V prelepem zelenem okolju Staretovega drevoreda v športnem parku v Mengšu je Likovno društvo Mengeš organiziralo že tradicionalno galerijo na prostem, ki jo označuje že od prvih dne ime »Sprehod ob Pšati«. Galerijo smo člani društva postavili ob potoku Pšata v soboto, 15. junija. Na srečanje smo povabili številne likovne prijatelje iz različnih krajev. Gostili smo likovnike s Polzele, Trzina, Ljubljane, Radomelj, Kamnika in Istre.
Vreme nam je bilo naklonjeno, ni bilo hude vročine, še celo popršilo je malo, da je moral Aleš, ki je slikal v suhem pastelu, svoje delo kar pospraviti. Sicer so bila na ogled  likovna dela tridesetih likovnikov na 36 slikarskih stojalih. Ker je bilo stojal premalo, smo slike obesili kar na lipe. Kip »Cvetoči čeveljčki« in 98 slik si je ogledalo veliko število sprehajalcev in obiskovalcev. S svojim obiskom sta nas počastila župan Franc Jerič in podžupan Bogo Ropotar, ki sta skupaj pozdravila naše goste.

Na ogled je bila široka paleta motivov, od velikih do malih platen v različnih tehnikah. Razstava je pritegnila ne le odrasle, tudi otroci so se ustavljali ob slikarjih in jih opazovali pri delu. Nekaj učencev bližnje osnovne šole, s katero društvo že leta sodeluje, se je kar dolgo sukalo okrog likovnikov in fotografiralo. Očitno jih je pritegnil tak način druženja z likovniki. S tem dogodkom so nekako zaokrožene aktivnosti društva v prvem polletju.

V zadnjih mesecih so bili posamezni člani društva aktivni na različnih področjih, delavnicah in ex temporih.

Sredi marca je društvo razstavilo v Mesing baru – Mestni kavarni 7 fotografij članov in 3 slike v akrilu Leonide Goropevšek. Špela Magister je marca postavila razstavo svojih slik v DSO Črnuče. Helena Testen in Martina Kozamernik sta razstavili svoje slike na  temo »Čebele naše življenje« na Dvorcu Štatenberg. Martina Kozamernik je obesila na ogled svoje slike v suhem pastelu v Trdinovem hramu. Slikarskega in fotografskega ex  tempora Litija 2019 na temo »Mostovi čez Savo v litijski občini« sta se udeležili Binca Lomšek in Helena Testen. Binca Lomšek je sodelovala na ex temporu Lisec 2019, 5. ex temporu Mokronog Trebelno, Diana Korelc pa je v sklopu »Lekovcev« sodelovala na razstavi v Galeriji Lek z dvema slikama. Razstava je na ogled do 1. septembra. Člani društva smo tudi letos sodelovali na Golažijadi RUP Mengeš, ki jo mengeški taborniki prirejajo že vrsto let.

Spomladanski del likovnih aktivnosti članov likovnega društva se počasi končuje. Pričakujemo še  tematsko razstavo klasičnega slikarstva Zlata paleta ZLDS, kamor sta se uvrstila Aleš Koman in Marjana Tavčar. Nato pa na zaslužene počitnice, že septembra pa v nove podvige.

Besedilo in foto: Binca Lomšek

 

 

Oglejte si tudi