Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Se kdaj vprašamo, kako se organi znotraj našega telesa pogovarjajo med seboj?

Odgovore na ta vprašanja smo iskali na Zoom predavanju v Društvu AIA, 3. februarja ob 18. uri, ko smo se pogovarjali o hormonskem sistemu. Bilo nas je skoraj 60. Predavala je Mateja Kržin, naturopatinja in učiteljica joge.

Hormoni govorijo telesu, kako naj diha, kako naj raste, spi in kako naj se hrani. Vsak del telesa ima svojo nalogo, hormoni pa so tiste molekule, ki jim sporočajo, kako to nalogo opraviti. Potujejo po krvnem obtoku, tvorijo pa se v žlezah z notranjim izločanjem (ščitnica, trebušna slinavka, nadledvična žleza ...), ki jo uravnava hipofiza, mama med žlezami. Poznamo več kot 400 vrst hormonov, žleze z notranjim izločanjem pa so v direktni povezavi s čakrami.

Hormone si lahko predstavljamo kot molekule, ki jih hormonske žleze, kot na primer ščitnica, pošljejo v kri z namenom, da točno določenemu organu prenesejo sporočilo z nalogo, ki jo je treba opraviti. Drugi način komunikacije v našem telesu pa je živčni sistem, ki ima za ta namen razprostrto po telesu komunikacijsko mrežo imenovano živci. Ta dva sistema si najlažje predstavljamo, če si hormone zamislimo kot sporočila v steklenici, ki jih hormonska žleza pošlje po morju (krvi) do svojega organa, živčni sistem pa kot telefonsko linijo, po kateri nadzornik iz možganov pošilja sporočila do svojih podrejenih in jih prejema nazaj.

Živčni in hormonski sistem delata usklajeno, njuno stično mesto je v hipotalamusu.

Hormoni so pomembni za delovanje skoraj vseh celic v našem telesu, te naloge se lahko nanašajo na rast, lahko sproščajo neke druge hormone, lahko absorbirajo sladkor iz krvi, pošiljajo vodo iz ledvic in še veliko drugega.

Hormonski ali endokrilni sistem sestavlja veliko žlez, mi smo na predavanju podrobneje obravnavali ščitnico, ki proizvaja hormona T4 in T3. Ta dva hormona nadzorujeta naš metabolizem, njuno dobro delovanje pa je odvisno od zdravja jeter in črevesja. Če je teh dveh hormonov premalo, govorimo o hipotiroidizmu in se vse v našem telesu odvija počasneje – počasen je srčni utrip, lahko smo zaprti in se zredimo, naša koža je suha in imamo manj energije. Če pa ščitnica naredi preveč tega hormona, govorimo o hipertiroidizmu in se vse v našem telesu pospeši – srce dela hitreje, lahko imamo drisko, izgubljamo na teži in tudi energije imamo v izobilju.

Ogledali smo si še nadledvično žlezo in kortizol ter trebušno slinavko in insulin ter spoznali, da so naše hormonske žleze neločljivo povezane in da porušeno ravnovesje v eni žlezi vpliva na ravnovesje v drugi. Kako harmonična povezanost našega telesa, uma in duha oživi telo in uravnovesi tudi hormonski sistem, pa smo začutili med raziskovanjem možnih rešitev, ki se nanašajo tako na hrano kot tudi na naše misli in zaznavo čustev, ki nas preplavljajo.

Dotaknili smo se hormonskih motilcev in si ogledali princip njihovega delovanja, nekatere udeleženke pa so dobile še jedilnik, ki pomaga krepiti hormonski sistem.


Besedilo: Mateja Kržin

Foto: Brane Tomšič



Oglejte si tudi