Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Planinska zveza Slovenije izdala zemljevid s pohodnimi potmi v občini Mengeš

Na planinski karti, ki je izdelana v merilu 1:25 000, sta v občine Mengeš posebej označeni dve pohodni poti, Domžalska pot spominov s tremi odseki in Ljubljanska mladinska pot z enim odsekom. Na karti je posebej označena Planinska koča na Gobavici ter najvišji vrh v občini Mengeš, Debeli vrh (594 m).
Domžalska pot spominov

Domžalska pot spominov je konec leta 2018 doživela temeljito osvežitev, dodane so bile nove kontrolne točke. Čez 100 km dolga trasa je bila v nekaterih delih spremenjena, zato so nastali novi zemljevidi. Izdani so bili novi Dnevniki žigov, ki jih lahko prevzamete na Planinskem društvu Domžale, Kavarni Mozart in TIC Domžale. Dnevnik žigov ima Kontrolne točke so zapisane na dnevniku žigov, posebej pa so razložene tudi na spletni strani Planinskega društva Domžale. Domžalska pot spominov povezuje deset občin, Dol pri Ljubljani, Domžale, Kamnik, Lukovico, Mengeš, Moravče, Mestno občino Ljubljana, Trzin, Vodice in Zagorje ob Savi.


Odsek 19 - Mengeška koča na Gobavici ali spomenik na Zalokah

Domžalska pot spominov se v občini Mengeš začne ob prehodu občinske meje s smeri Homškega hriba. Pot pelje mimo spomenika na Zalokah na Mengeško kočo, kjer je tudi kontrolna točka.   

Prosto dostopen žig se nahaja nasproti planinske koče na pomožnem objektu na polički pri vratih. Drug žig se nahaja v koči za točilnim pultom.

Pohodniki se vpišejo tudi v vpisno knjigo, ki je v koči (dostopnost vpisne knjige je odvisna od odprtosti planinske koče).


Odsek 20 - Rašica (vrh Staneta Kosca)

Odsek 20 Domžalske pot spominov poti pelje nad vasmi Rašica in Dobeno do naslednje kontrolne točke, ki je na Rašici (631 m) po t. i. Grebenski poti. Na Grebenski poti je tudi najvišji vrh, Debeli vrha (594 m), v občini Mengeš.

Kontrolna točka se nahaja na vrhu Rašice, ob trigonometrični točki I. reda, za spominsko ploščo Stanetu Koscu, na stojalu za žig, ki je prosto dostopen.

Pohodniki se lahko vpišejo tudi v vpisno knjigo v Planinskem domu Rašiške čete na Rašici, ki se nahaja le nekaj metrov pod vrhom.


Odsek 21 - Spodnje Dobeno

Domžalska pot spominov se z vrha Rašice nadaljuje na Zgornje Dobeno (549 m) in nato do kontrolne točke na Srednje Dobeno (395 m).

Kontrolna točka se nahaja pri Gostilni Ručigaj, en žig se nahaja za točilnim pultom, drug pa na oknu na desni od vhoda v gostilno in je prosto dostopen.

Vpis v knjigo ni možen.


Ljubljanska mladinska pot

Ljubljansko mladinsko pot so prvič markirali mladi planinci leta 1965 in meji na Gorenjsko, Zasavje, Dolenjsko in Notranjsko. Pot je dolga 150 km in v opisu piše, da jo je možno prehoditi v 9 dneh zmerne hoje.


Odsek 3 – pot z Rašice na Mengeško kočo

Od Rašice do Mengeške koče poteka več poti, Ljubljanska mladinska pot poteka desno (gledano z Rašice proti Mengšu) od Grebenske poti po Poti iz Rašice po cesti mimo Cegvance. Pot vodi z Rašice do Hrušovja na Predles do Cegvanškega bajerja oziroma Pristave, kjer se nadaljuje na Mengeško kočo in zaključi pred cerkvijo Sv. Mihaela.

Pot je dolga 3 ure in 30 min.


Planinska karta »Domžale in okolica« ponuja številne pohodne in sprehajalne poti v naši občini in bližnji okolici. Označene so tako naravne znamenitosti, razgledne točke, prenočišča, gostišče in drugo. Planinska karta poleg Domžalske poti spominov in Ljubljanske mladinske poti, ki potekata v občini Mengeš, ponuja še informacije o Evropski pešpoti E6, Moravški planinski poti, Savinjski planinski poti, Zasavski planinski poti od Bizeljskega do Kuma, Badjurovi krožni poti, Rokovnjaški planinski poti, Komenski planinski poti in Poti kurirjev in vezistov.



Tina Drolc 

Oglejte si tudi