Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Svet podjetništva – od ideje do realizacije

V življenju se nam večkrat porodijo različne ideje. Običajno jih shranimo samo v naših glavah, včasih jih celo zapišemo, a nato tam ostanejo, ker morda nimamo poguma, volje ali motivacije, da bi jih spravili v življenje. O idejah in svetu podjetništva sem pod okriljem Kariernega Placa – Kariernega centra za mlade, v februarju izvedla on line predavanje. Gostitelj dogodka je bil AIA – Mladinski center Mengeš.

Zakaj se ideje sploh rodijo?

  • Ker nas nekaj v našem življenju/okolici moti in bi želeli to izboljšati

  • Iz lenobe – največ dobrih idej se rodi ravno zaradi lenobe

  • Iz neke strasti/hobija, ki ga imamo

  • Iz lastne izkušnje in s tem želimo pomagati tudi drugim ljudem

  • Iz ekoloških vzgibov – da pomagamo planetu


Seveda niso vse ideje, ki nam pridejo na misel, primerne, da jih začnemo razvijati. Ko pa se nam zdi kakšna zares dobra in so nad njo navdušeni tudi drugi, ko jim jo predstavimo, je čas, da o njej globlje razmislimo, in sicer:

  • Pregledamo, ali kaj takega ali podobnega že obstaja na trgu

  • Preverimo konkurenco – kakšne cene ima, kakovost izdelka/storitve

  • Če oz. zakaj je naša ideja drugačna, boljša od že obstoječih

  • Kakšen problem rešujemo z našo idejo

  • Kdo so potencialni kupci in kje se nahajajo

  • Kako bomo prišli do kupcev

  • Kdo nam lahko pri naši ideji pomaga – s kom se lahko povežemo

  • Kakšen finančni vložek je potreben za zagon

  • Na kakšen način bomo preverili na trgu, ali je ideja zares zanimiva za ljudi


Biti moramo pripravljeni na to, da nam morda prvič, drugič ne bo uspelo, da bo potrebno veliko dela in truda, preden bo sledil uspeh. Marsikdaj beremo o uspešnih zgodbah in mislimo, da jim je uspelo čez noč. Kot pravi že anekdota: »Uspelo mi je čez noč, a ta noč je bila dolga 3, 5, 7 let (vstavite številko po želji).« Potrebna je vztrajnost, visoka stopnja motivacije in seveda znanje s področja podjetništva oziroma se povezati s pravimi ljudmi/mentorji, ki nam na tej poti pomagajo. Dandanes je veliko različnih možnosti in priložnosti, da se ideje začnejo razvijati že v zelo zgodnjih letih. Tako imamo tudi v Sloveniji že nekaj mladih podjetnikov, ki so svojo idejo dali na trg.  

Upajte si torej biti ustvarjalni in zberite pogum, da kakšno izmed vaših idej poskušate spraviti v življenje, morda samo za osebno uporabo (in za vaše bližnje) ali pa se postopoma spustite v podjetniške vode. Izzivov, ki jih je treba rešiti, ali situacij, ki jih je treba izboljšati in s tem priložnosti za vas, je na svetu dovolj … Nato pa je potrebna vaša akcija.


Besedilo: Urša Žorž



Kdo je Urša Žorž

Urša Žorž je po 17 letih v veliki korporaciji postala podjetnica in ustanovila podjetje Eventio. Je organizatorka dogodkov (izvedla čez 120 različnih dogodkov, med drugim 500 podjetnic – največji dogodek ženskega podjetništva v Sloveniji in Noben me ne razume – dogodek za mlade), predavateljica (izvedla okoli 70 predavanj na različne podjetniške tematike) in mentorica (več kot 50 mentorirancev), ki pomaga (bodočim) podjetnikom na njihovi poti.


Karierni Plac – Karierni center za mlade

Deluje pod okriljem Javnega zavoda Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana. Izvajamo aktivnosti (predavanja, delavnice) na področju karierne orientacije za šolajočo se mladino, starše in strokovne delavce. Vse aktivnosti so za udeležence brezplačne, saj projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v obdobju 2019– 2022.


Oglejte si tudi