Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Število obiskovalcev Festivala zdravja v Mengšu je bilo vsak dan večje

V občini Mengeš se je v prvem tednu maja v prostorih Mladinskega centra AIA odvil Festival zdravja, ki smo ga v sodelovanjem z Občino Mengeš pripravile in izvedle sodelavke Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale. Aktivnosti in predavanja so potekala od ponedeljka do petka. Udeležba na predavanjih in meritvah, ki smo jih izvajali je bila iz dneva v dan večja, največja v petek, ko smo Festival zdravja zaključili s Testom hoje na 2km. Glede na veliko udeležbo in željo udeležencev Festivala zdravja smo imeli še dodatno predavanje, kjer je imel vsak udeležencev možnost individualne interpretacije izvidov meritev in testa hoje. Osnoven namen Festivala zdravja v Mengšu je bila predstavitev Zdravstveno vzgojnega centra ZD Domžale ter opozoriti ljudi, da se ima tako rekoč vsakdo možnost udeležiti preventivnih programov v svojem domačem kraju.
Med občani in udeleženci prvega ponedeljkovega predavanja Promocija zdravja in predstavitev zdravstveno vzgojnih programov, se je glas med ljudmi zelo hitro razširil, tako da se je število ljudi, ki so se udeležili delavnic iz dneva v dan večalo. Ljudje so v torek in sredo z zanimanjem izvedli analizo telesne mase, meritev holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka in testiranja telesne zmogljivosti z 2-minutnim testom stopanja. Četrtek je bil namenjen duševnemu zdravju in predstavitvi psiho-edukativnih delavnic, zato smo dopoldan izkoristili za delavnico Tehnike sproščanja, v večernem terminu pa izvedli predavanje Stres in izgorelost. Petkovo sončno dopoldne nam je omogočilo popolno izvedbo Testa hoje na 2 km, ki je potekal v Športnem parku Mengeš s pričetkom na ploščadi pred Osnovno šolo Mengeš.

Beseda je pogosto tekla tudi o nadaljevanju sodelovanja, izvedbi delavnic v prihodnje in kako pridobiti napotitev v Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale.  Udeleženci so bili veseli predloga, da bi delavnice lahko tudi v prihodnje potekale v prostorih Mladinskega centra AIA v Mengšu.

Idej in želja o sodelovanju je bilo veliko. Zaenkrat smo jih zastavili v jesen, ko bomo v začetku oktobra ponovno izvedli teden, namenjen promociji zdravja. V Mengšanu se bomo potrudili mesečno objavljati novice o aktivnostih Zdravstveno vzgojnega centra, kar bo ohranjalo med nami vez, ki jo potrebujemo za sodelovanje v prihodnje. Veseli smo bili predlogov in želja obiskovalcev, pripravljenosti za sodelovanje in vključevanje v aktivnosti, udeležbe na predavanjih in delavnicah.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Občini Mengeš, ki je bila pripravljena prisluhniti in nam z veseljem omogočiti izvedbo Festivala za zdravje v Mengšu ter vsem, ki ste s promocijo dogodka zagotovili uspešnost Festivala za zdravje v Mengšu.

Osnovna nit vseh predavanj, meritev in delavnic je skrb zase in čas, ki si ga moramo vzeti za zdravje, ker je to naložba v prihodnost, ki nam omogoči kakovostno preživljanje časa in uživanje življenja. In ta čas za zdravje je zdaj!

 

Besedilo in foto: Andreja Heine, prof. zdr. vzg., z ekipo Zdravstveno vzgojnega centra ZD Domžale

Oglejte si tudi