Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

SSK Mengeš po zaslugi Anžeta Laniška v svetovnem vrhu

Nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, že 41. po vrsti, bi se za Anžeta Laniška, slovenskega reprezentanta iz SSK Mengeš, težko začela bolje. »Žaba«, kakršen je vzdevek 23-letnega Domžalčana, je namreč na uvodni posamični tekmi v Visli navdušil s sijajnim drugim mestom, s katerim si je priskakal svojo premierno uvrstitev na zmagovalni oder med elitno druščino. To so bile tudi zgodovinske prve (posamične) stopničke katerega od članov mengeškega kluba v svetovnem pokalu!

»Na to, da bom stopil na zmagovalni oder, sem čakal štiri leta,« je priznal nasmejani Lanišek, ki se je z uvrstitvijo med najboljšo trojico spogledoval vse od Nižnjega Tagila decembra 2015, ko je s četrtim mestom prvič za las (za 0,2 točke) zgrešil udeležbo na slovesni razglasitvi najboljših treh skakalcev na svetu. Na tem nehvaležnem položaju je zatem pristal tudi na olimpijski generalki v Pjongčangu 2017.

Nobenega dvoma ni, da bi si že zdavnaj zaslužil mesto na zmagovalnem odru, navsezadnje je vse od otroških let opozarjal na svojo izjemno nadarjenost, med drugim se je leta 2012 v Seefeldu ovenčal z naslovom mladinskega olimpijskega prvaka. Toda očitno je za krstne stopničke v absolutni zimski konkurenci potreboval nekaj več časa za zorenje. Da prvi skok na zmagovalni oder v svetovni pokal nikakor ni bil naključje, je nato Anže dokazal že na drugi postaji v Ruki, kjer se je izkazal še s tretjim mestom.

Laniška budno spremljajo in zanj stiskajo pesti njegovi mlajši klubski kolegi, ki se dokazujejo med vrstniki v pokalu Cockte. V letošnjem poletju in jeseni so bili varovanci trenerjev Aleša Selaka in Luke Brnota znova izjemno uspešni. V slovenskem pokalu je bil Taj Ekart med mladinci, starimi do 16 let, skupni zmagovalec, Živa Andrić (med deklicami do 12 let) in Nik Bergant Smerajc (med dečki do 13 let) sta osvojila drugi mesti, najboljšo peterico pa so v svojih kategorijah zaokrožili Anže Lanišek (v članski konkurenci), Benjamin Bedrač (do 14 let) in Alen Pestotnik (do 12 let).

Na zaključni slovesnosti najboljših v gorenjskem pokalu so od orličev iz SSK Mengeš kolajne prejeli Nik Bergant Smerajc, ki je bil najboljši med dečki, starimi do 13 let, med katerimi je njegov uspeh s tretjim mestom dopolnil Timo Šimnovec. Alen Pestotnik (do 12 let) je bil skupno drugi, Erik Tomažič (do 11 let) pa si je priskakal bronasto odličje.

Ker se bližajo prazniki, velja izkoristiti še priložnost, da vsem bralkam in bralcem prisrčno voščimo vesel božič in srečno novo leto 2020 ter se zahvalimo vsem, ki tako ali drugače podpirate naš klub!

 

Besedilo: Š. M.

Foto: SZ

Oglejte si tudi