Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Prenovljena cesta na Spodnje Dobeno

Poletno zatišje, ki v poletnih mesecih zajame dobršen del sveta, je doseglo tudi Dobeno, najbolj zeleno in najviše ležeče naselje v naši občini. To se je odražalo predvsem na parkiriščih dobenskih gostincev, na cestah v naselju in celo na pohodnih poteh je bilo opaziti manj ljubiteljev narave. Mir in tišina pa sta se izognila Spodnjemu Dobenu, za kar so poskrbeli delavci Gorenjske gradbene družbe.
Žled, ki je leta 2014 povzročil veliko škode, predvsem v gozdovih na našem območju je močno poškodoval tudi cesto na Sp. Dobeno. Podrta in izruvana drevesa so močno poškodovala zaščitno ograjo in brežino. Kamenje in skale, ki jih niso več držale korenine in debla podrtih dreves, so padale na zgornjo in tudi spodnjo dobensko cesto, kar je ogrožalo varnost vseh uporabnikov te prometne povezave. Ker je bila cesta na Sp. Dobeno v zasebni lasti, občina ceste ni mogla sanirati, dokler se lastništvo ni uredilo. Urejanje lastništva med lastnikom in občino pa se je zaradi različnih (neznanih?) vzrokov vleklo kar nerazumna štiri leta, sledil je razpis za izvedbo del in spet je minilo precej časa, da je ponudnik ujel finančni okvir, ki ga je občina namenila za 1. fazo obnove te ceste.

Tako se je sanacija 190 m nevarne ceste (prve faze) začela skoraj pet in pol let po poškodbi. 8. julija 2019 so delavci začeli dela. Za razširitev ceste so morali odstraniti dobršen del skalne brežine, utrditi podlago in urediti odvodnjavanje, ob cesti so položili tudi el. kabel in postavili cestne svetilke. Zadnje dni v avgustu so položili asfalt in zmontirali zaščitno ograjo. Poleg navedenih del so zaradi širitve ceste in večje varnosti odmaknili tudi korito studenca bolj v breg,  proti izviru. Dela so bila končana v predvidenem roku in prebivalci Sp. Dobena so povedali, da je delo opravljeno kakovostno in da so bili izvajalci korektni in so jim omogočili, da so lahko po potrebi vsak dan z avtom opravili pot v dolino. Zadovoljni so, da so kljub (pre)dolgemu čakanju na popravilo končno dobili obnovljeno in razširjeno cesto, ki jim omogoča varnejšo vožnjo, in upajo, da za sanacijo drugega dela oziroma dokončanje ceste v naselju ne bo treba čakati toliko časa kot sedaj.

Že prvega septembra (prva nedelja v septembru) so zavzeti Ločani na igrišču športnega društva pripravili »vaške igre« v Loki, ki se jih vsako leto udeležijo ekipe iz Loke, Mengša in letos drugič tudi dobenska ekipa. Letos je sodelovalo pet ekip. Ker je bilo precej predvsem mlajših Dobencev zadnji teden še na dopustu ali pa so preveč »sramežljivi«, smo bili v sredo na sestanku še v dvomih, ali nas bo sploh dovolj za sodelovanje. No, v nedeljo pred začetkom  tekmovanja pa se nas je s pomočjo »izposojenih« in z udeležbo najstarejše, a »mladostno zagrete« tekmovalke Vide zbralo dovolj za sodelovanje na igrah. Kljub težavam smo želeli izboljšati lansko uvrstitev, tako smo se zavzeto borili v vseh nastopih in na koncu le za eno točko zaostali za drugim mestom. A ne glede na rezultat je bila prireditev zelo zanimiva, pestra in vesela, s poudarkom na druženju in prijetni zabavi vseh sodelujočih.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar   

Oglejte si tudi