Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Potopisna reportaža o Gruziji

Tudi letos je turistično društvo Dobeno zaradi zanimanja krajanov in okoličanov med svoje aktivnosti uvrstilo potopisna predavanja o bolj oddaljenih, manj znanih deželah. Prvo potopisno reportažo letos je v četrtek, 28. marca, ob 19. uri v posebni sobi kmečkega turizma Blaž predstavil naš sokrajan in svetovni popotnik Tone Burgar.
Zbranim obiskovalcem, ki jih je napovedana tema očitno pritegnila in so do zadnjega kotička napolnili »dvoranco« pri Blažu, je Tone predstavil Gruzijo, nekdanjo sovjetsko republiko, obkroženo z Rusijo, Turčijo, Armenijo, Azerbajdžanom in na zahodu s Črnim morjem. Povedal je, da h Gruziji uradno spadata še avtonomni pokrajini Južna Osetija in Abhazija, vendar Tbilisi nima nadzora nad njima, manj napete razmere so v tretji avtonomni pokrajini Adžariji, ki leži ob Črnem morju. Nadaljeval je zanimivo predstavitev dežele, ki je bila poseljena že v stari kameni dobi, v 4. stol. pa so Gruzijci prevzeli krščanstvo. Dežela ima približno pet milijonov prebivalcev in je zelo raznolika, podnebje prehaja od gorskega na Kavkazu do subtropskega ob črnomorski obali. Vinogradništvo, ki predstavlja pomemben del gospodarstva, je prisotno že od prazgodovine. Vino v Gruziji je znamenitost zase, saj so ga pridelovali že v bakreni dobi v glinenih posodah kvevrih. Kvevri so ogromne lončene posode podobne amforam, zakopane v tleh vinskih kleti, v katerih je fermentiralo zmleto grozdje do šest mesecev, zaradi tega ima poseben okus in aromo. Pridelava takega vina je pod Unescovo zaščito.

Opisal je slikovite pohode po gorah Kavkaza, po deželi priljubljeni popotnikom, ki imajo radi naravo in »treking«, saj postaja vse bolj privlačna popotniška dežela. Med najzanimivejšimi pokrajinami, ki so jo tudi prehodili, je Svaneti, značilni zanjo so tako imenovani stolpi svan, ki so včasih služili za opazovanje in shranjevanje pridelkov, nekateri so še vedno naseljeni. Mesto Ushguli je prav zaradi njih pod Unescovo zaščito. Predavatelj je še povedal, da je Svaneti fantastična pohodniška destinacija v osrčju Kavkaza in zato tudi sredi ledenikov, tu vas čakajo dih jemajoči razgledi. Pretežni del svojega 14-dnevnega raziskovanja Gruzije so namenili trekingu, spoznavanju zanimivosti in znamenitosti dežele. Hrana je tam dobra in raznovrstna, veliko je zelenjave, a hkrati tudi mesa, ne manjka pa niti začimb. Glavna vera v Gruziji je pravoslavna, podobno kot pri nas so tudi tam cerkve ter samostani zelo gosto posejani.

Veliko zanimivega smo slišali o tej oddaljeni deželi, uro in pol nam je Tone pripovedoval o njej, a je bilo na koncu postavljenih še veliko vprašanj, marsikaj so obiskovalci še želeli slišati. Tonetu hvala za prijeten in poučen večer!

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi