Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Osrednja slovesnost ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite bivše Občine Domžale je potekala v občini Mengeš

V soboto, 30. maja 2020, je pred pomnikom slovenskemu narodu za upor proti agresorju potekala slovesnost ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite bivše Občine Domžale. Slovesnosti so se udeležili veterani vojne za Slovenijo, pripadniki veteranskega policijskega Združenja Sever, člani Združenja slovenskih častnikov, ki so se spomnili tudi na občinski praznik Občine Mengeš. Po slovesnosti je bil organiziran tudi tradicionalni orientacijski pohod Območnega Združenja slovenskih častnikov Domžale.
Častna straža je udeležence prireditve pričakala pred pomnikom slovenskemu narodu za upor proti agresorju, ki so ga pred dvema letoma postavili Občina Mengeš, OZVVS Domžale ter OOZVVS Mengeš. Nato so po uvodnem pozdravu moderatorke Nataše Vrhovnik Jerič na prizorišče prišli praporščaki s prapori veteranov vojne za Slovenijo, policijskega veteranskega Združenja Sever, organizacije Zveze združenj borcev na vrednote NOB Mengeš, območnih združenj Zveze veteranov za Slovenijo in območnih združenj Zveze slovenskih častnikov, ki jim je poveljeval nadporočnik Miran Stopar, član predsedstva Zveze slovenskih častnikov.

Najprej je vse prisotne pozdravil major Milan Narat, predsednik IO OZSČ Domžale, ki je izpostavil častne goste med katerimi so bili generalmajor dr. Alojz Šteiner, brigadir Martin Jugovec, Franc Jerič, župan Občine Mengeš, Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, Peter Ložar, župan Občine Trzin, slavnostnega govornika načelnika MSNZ Domžale podpolkovnik Dominik Grmek, člana predsedstva ZSČ Republike Slovenije in regijskega koordinatorja nadporočnik Miran Stopar in vse ostale prisotne. Z minuto molka so se spomnili tudi vseh članov, ki jih ni več med njimi.

Nato je kot gostitelj navzoče in organizatorje pozdravil Franc Jerič, župan Občine Mengeš, ki se je uvodoma zahvalil Marku Trampužu, predsedniku OOZVVS Mengeš, tako za organizacijo slovesnosti kot za druge aktivnosti, tudi za postavitev pomnika slovenskemu narodu za upor proti agresorju: »V čast nam je, da lahko praznujemo skupaj z vami. Naj se slavje zaključi na Mengeški koči in seveda dobrodošli v naši občini še kdaj.«
Nato so častna enota OZSČ Domžale, veterani vojne za Slovenije in člani veteranskega združenja Sever ob himni Republike Slovenije, ki jo je zaigrala Veteranska godba Mengeš, prinesli in dvignili slovensko zastavo na drog ob pomniku. 
Sledila je napoved slavnostnega govornika podpolkovnika Dominika Grmeka, načelnika Manevrske strukture narodne zaščite Občine Domžale v letu 1990. Po izčrpnem poročilu dogodkov izpred tridesetih let, kako je potekala razorožitev Teritorialne obrambe, o ustanovitvi tajnih skladišč orožja in minskoeksplozivnih sredstev, od katerih sta bila dva tudi v občini Mengeš, in o aktivnostih, ki so potekale v vojni za Slovenijo na območju bivše občine Domžale. Na koncu  se je zahvalil: »Hvala vsem županom in drugim za negovanje in ohranjanje spominov na vojne aktivnosti. NAJ NE BO NIKOLI POZABLJENO.« 

Nato je sledila pesem Veteranske godbe Mengeš, ki je v glasbenem mestu pozdravila po mengeško, s pesmijo v srcu in skladbo V Mengšu smo vesel ljudje doma. 

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je potem na prapor Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale, ki združuje častnike in podčastnike občin Domžale, Lukovica, Mengeš Moravče in Trzin, pripel trak Občine Mengeš.

Sledila je podelitev zahval in priznanj, ki sta jih podelila generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik Zveze slovenskih častnikov, in major Milan Narat, predsednik Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Domžale. Pisne zahvale Območnega ZSČ Domžale so prejeli Rod upornega plamena Mengeš, Miran Colnar, Mihael Fajder in Jože Brežnjak. Bronasti medalji Zveze slovenskih častnikov pa sta prejela Maks Karba in Boris Knific. 

Pred zaključkom in ob koračnici Veteranske godbe Mengeš so praporščaki in častna straža zapustili prireditveni prostor. Svečanost se je zaključila s pogostitvijo in druženjem.

Praznovanje 30-letnice manevrske strukture narodne zaščite pa se je z Orientacijskim pohodom Območnega združenja slovenskih časnikov Domžale nadaljevalo na širšem območju Gobavice, na katerem so sodelovale ekipe: Logistična brigada Slovenske vojske, Zveza veteranov vojne za Slovenijo Domžale, Ljubljana in Kočevje, Veteransko policijsko združenje Sever Domžale, Zveza borcev za vrednote NOB Domžale ter Združenja zveze slovenskih časnikov Velenje, Kamnik-Komenda in Ljubljana. Srečanje se je zaključilo na Mengeški koči. 

 

Besedilo: Tina Drolc

Foto: Arhiv Občine Mengeš

Oglejte si tudi