Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Redni letni občni zbor Mengeške godbe

V četrtek, 11. marca, smo v godbenem domu, kjer so se zbrali le organi občnega zbora oz. delovno predsedstvo, in po spletu preko programa ZOOM izvedli redni letni občni zbor našega društva.
Občni zbor je se začel s pozdravom predsednika godbe Gregorja Žuna, nato pa je vodenje občnega zbora prevzelo delovno predsedstvo v sestavi: predsednik Franc Žun, zapisnikarica Maja Keržič in član Jaka Korenjak. Nato je občni zbor uspešno potekal po predvidenem dnevnem redu. Najprej je predsednik KD Mengeška godba podal poročilo za leto 2020. Povedal je: "V letu 2020 je našo dejavnost, tako kot praktično celotno javno življenje v Sloveniji in po svetu zaznamovala pandemija bolezni covid-19. Še v mesecu februarju, ko smo izvedli zelo odmevno in uspešno prireditev 'Pod mengeško marelo', ki se je na koncu izkazala kot eden izmed zadnjih večjih javnih dogodkov v občini Mengeš v lanskem letu, si razsežnosti epidemije, kljub mnogokaterim črnim napovedim, nismo mogli niti predstavljati. Kljub vsemu smo godbeniki vseskozi stremeli k čim hitrejši 'reanimaciji' naših aktivnosti, svoje aktivnosti in program pa smo prilagajali vsakokrat veljavnim ukrepom. ... 

V lanskem letu smo izvedli 52 rednih in izrednih vaj (planiranih jih je bilo pribl. 65), kar je glede na razmere svojevrsten uspeh! Čeprav nam je od sicer aktivnih mesecev zaradi različnih ukrepov odpadlo precej tednov/mesecev z 'rednimi' vajami, smo 'zamujeno' uspešno nadoknadili z izvedbo vaj korakanja na prostem, sekcijskih vaj in skupnih vaj na prostem. Poleg vaj, vezanih na našo dejavnost, smo izvedli tudi kar nekaj 'kondicijskih treningov', saj je bil glavni cilj lanske sezone vzpon na Triglav. ... V letu 2020 smo izvedli 20 nastopov (od planiranih 40), kar je več kot polovica manj kot leto prej (v 2019 kar 44), vse seveda kot izključna posledica omejitev zaradi pandemije. ... Kljub vsemu smo se v društvu trudili, da bi bilo našega udejstvovanja čim več, zato so bili nastopi v pretežnem delu tudi organizirani z naše strani (80-odstotno!). V času najstrožjih omejitev smo se bili primorani zateči k nastopom preko spleta oz. posnetkom od doma." 

Predsednik je poleg "Marele" posebej izpostavil še prvomajsko budnico v živo, rock koncert pred GD, pohod in igranje na Triglavu ter spletne koncerte (virtualno kresovanje in božično-novoletni koncert). Dodal je še, da je bil vrhunec lanske sezone vzpon na Triglav, s katerim smo si izpolnili dolgoletno željo in cilj ter dodal: "Objava naše neuradne himne 'Mengeška' z vrha Triglava, je v nekaj urah glede na število ogledov in delitev postala doslej najbolj množično spremljan nastop godbe v lastni organizaciji (dosegla je ribl. 70.000 ljudi)."  Za zaključek pregleda leta 2020 je dodal še: "Sam menim, da smo glede na dane razmere več kot uspešno nadomestili določene 'izpade' planiranih aktivnosti, saj smo bili po mojem mnenju eno izmed najdejavnejših društev v občini Mengeš in širše in ena izmed najdejavnejših godb v Sloveniji." Še posebej je izpostavil Jako Korenjaka, ki je zmontiral in pripravil vse videoposnetke, Žana Avblja, ki mu je pomagal pri zvočni obdelavi posnetkov, Majo Keržič z ekipo mladih, ki so sodelovali pri pripravi spletnih koncertov, arhivarja Matijo Škrlepa in kapelnika Dimitrija Ledererja, ki je neutrudno sodeloval pri prav vseh projektih. 

Nato so sledila še poročila tajnika Mihe Ručigaja, blagajnika Igorja Lopariča, skrbnika arhiva inštrumentov Francija Košaka, predsednika nadzornega odbora Franca Žuna, predsednika disciplinske komisije Štefana Lorberja, poročilo predsednika veteranske sekcije Mengeške godbe Bojana Burnika, za konec pa je občnemu zboru tradicionalno nekaj besed namenil tudi kapelnik Dimitrij Lederer, ki je razglasil tudi novo arhivarko. Arhivarja Matijo Škrlepa, ki je za notni arhiv odlično skrbel zadnjih 12 let, je nadomestila flavtistka Zala Potočnik.

Preko Zooma sta se vključila tudi dva gosta, in sicer ravnateljica GŠ Domžale Andreja Humar in predsednik PGD Mengeš Sandi Jaklič. Večina povabljenih gostov je preko predsednika Gregorja Žuna poslala pozdrave, posebno pismo pa nam je namenil častni član Peter Krušnik.

Za leto 2021 je zaradi pandemije covida-19 godbene aktivnosti nekoliko težje načrtovati, a se bomo potrudili, da bomo predsednikove načrte kar v največji možni meri izpolnili.

Občni zbor je soglasno potrdil tudi ustanovitev nove godbene sekcije MG Flavtet, ki je imela v lanskem letu v okviru Kamfesta tudi odmeven samostojni koncert.

V letu 2021 v godbene vrste ne bomo sprejeli nobenega novega člana. Veseli pa nas, da imamo kar devet pripravnikov. To so: Veronika Dražumerič – flavta, Luciana Lazarević, Taneja Lipovšek in Janez Bartol – tolkala, Tjaša Per – saksofon, Jošt Per – bariton, Ula Pečnik – klarinet, Neža Potočnik – oboa in Jan Potočnik – tenor.


Občni zbor smo uspešno zaključili po približno uri in pol. Naj izpostavim, da je bila njegova izvedba kljub danim razmeram brezhibna, za kar se najlepše zahvaljujemo našemu članu Jaki Korenjaku. 

Tudi v prihodnjih mesecih pripravljamo nove glasbene projekte, zato nas sproti spremljajte tudi preko spleta.


Besedilo: Maja Keržič

Foto: D. L.

Oglejte si tudi