Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Mengeški bizgec na RTV Slovenija

Dobro jutro je oddaja na TV Slovenija, v kateri voditeljici Špela Močnik in Marija Merljak predstavljata različne kraje iz Slovenije, njihove znamenitosti, kulturo in še posebej avtohtono kulinariko. V petek, 22. februarja, sta s snemalno ekipo obiskali Mengeš, poznano kot glasbeno mesto z izredno močno kulturno, športno in društveno dejavnostjo.
Posebna pozornost je bila v tej oddaji namenjena stari že pozabljeni jedi – mengeškemu bizgecu. Pisatelj Janez Trdina, rojen Mengšan, omenja bizgeca v svojih pismih župniku Koblarju kot neko mrko priskutno jed – vražji bizgec. Je pa ta bizgec sprejemljiva jed, če vanjo stopi prašičja noga. Učenci literarno-etnološkega krožka na Osnovni šoli Mengeš so začeli pod vodstvom mentoric gospe Rožmanove in Železnikarjeve raziskovati, kakšna je pravzaprav ta stara jed, ki jo omenja Trdina. Izbrskali so podatke o osnovnih sestavinah in jih predstavili Zorki Požar, predsednici Turističnega društva Mengeš, s prošnjo, da na podlagi teh izsledkov skuša pripraviti jed, ki naj bi predstavljala avtohtono jed mengeški bizgec. Upoštevati je bilo treba razmere v Trdinovih časih. V Mengšu in okolici so takrat sejali veliko ječmena, ajde, zelja in repe. Gospodinje so imele na razpolago samo pridelke z lastnih njiv in vrtov. Praktično so v prenesenem pomenu iz nič napravile zelo dobre jedi. Za meso s Poljskega zagotovo niso slišale. Po nekaj poskusih je Zorki uspelo pripraviti zelo okusno jed. Prvič je bil bizgec predstavljen na prireditvi v Osnovni šoli Mengeš leta 2010, na kateri je prisostvoval tudi priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki ga je bizgec resnično navdušil in ni skoparil s pohvalami.

Tokrat je Zorka bizgeca predstavila v neposrednem TV prenosu širši slovenski javnosti. Prikazala je vse sestavine, pripravo in kuhanje. Gospa Marija Merljak, odlična poznavalka kulinarike, univ. dipl. ing. živilske tehnologije, se ni in ni mogla načuditi čudoviti harmoniji okusov, kislega zelja, repe in drugih sestavin bizgeca. Ob tej priložnosti se Turistično društvo Mengeš zahvaljuje vodstvu šole za uporabo njihove učne kuhinje. Še posebej hvala gospe Niki Mušič za vso podporo in pomoč pri izvedbi tega projekta.

Dogajanje se je iz šole preselilo na ploščad pred Kulturnim domom Mengeš, kjer je Turistično društvo Mengeš poleg bizgeca prikazalo še ocvirkovo in pehtranovo potico ter raznovrstno pecivo. Gospa Cirila Dermastja je na prizorišču cvrla okusne tradicionalne mengeške hvancate, ki so šli še topli prisotnim posebej v slast.

S skupinsko fotografijo vseh sodelujočih v oddaji se je predstavitev Mengša na TV Slovenija končala. S strani gledalcev televizije smo prejeli precejšnje število pozitivnih odmevov. Sodeč po tem ima oddaja Dobro jutro dokaj veliko gledanost. O negativnih odzivih ne kaže izgubljati besed. Drugi del oddaje Dobro jutro Mengeš bo namreč predvidoma na sporedu 20. septembra.

Besedilo in foto: Miha Požar

Oglejte si tudi