Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

ZBORNIK OBČINE KOMENDA 1998-2018

Zame je bil kot ljubitelja knjige in pisca eden izmed najslovesnejših trenutkov na osrednjem praznovanju v počastitev 20-letnice Občine Komenda 15. maja v Domu krajanov – Breznikovem domu na Križu, ko je naš župan Stanislav Poglajen predstavil novi zbornik naše občine z naslovom ZBORNIK OBČINE KOMENDA 1998-2018 (prvi je izšel maja 2002 pod naslovom OBČINA KOMENDA, Življenje od kamene dobe do danes, glavni in odgovorni urednik je bil dr. Marko Žerovnik), se je zahvalil uredniškemu odboru na čelu z glavnim in odgovornim urednikom dr. Stanislavom Zarnikom (člani so bili še: dr. Marta Ciraj, Mirko Kepic, Stanislav Poglajen, mag. Majda Ravnikar, Matija Remše in Andrej Žalar), posebej direktorici naše občine Ravnikarjevi za strokovno pomoč, zelo vestni lektorici prof. Živi Švigelj, ter vsem piscem za njihove prispevke v zborniku. Upravičeno je v svoji besedi na začetku knjige zapisal: »Ob 20-letnici samostojne občine nam je v ponos in čast, da smo lahko na enem mestu zbrali prispevke avtorjev, ki so obudili spomine na polpreteklo dobo in s tem vam (tukaj je mislil bralce, op. pisca), nam in prihodnjim rodovom omogočili kronološki pregled dela in dogodkov. /…/. V izredno kratkem času od odločitve o izdaji Zbornika do izdaje ste opravili veliko in pomembno delo.«

Resnično je bilo tako, saj smo tisti, ki vemo, kako nastajajo takšne knjige, komajda verjeli, da je to mogoče. Običajno je za to potrebno vsaj eno leto, včasih še več. Tokrat, pri tej knjigi, je bilo osredotočeno na zgolj nekaj mesecev. Mogoče je bilo, ker so vsi zaslužni za zbornik (vodstvo občine, glavni in odgovorni urednik, člani uredniškega odbora in pisci prispevkov) napeli vse sile – in uspeli. Tako so (nekateri) nameravali narediti že leta 2014 z zbornikom o društvih, a se jim ni posrečilo. Tokrat, ob 20-letnici Občine Komenda, pa se jim je. To je bilo čutiti v veselju vodstva naše občine, posebej direktorice mag. Majde Ravnikarjeve, ki je za zbornik žrtvovala nočne in celo zgodnje jutranje ure, ob tem pa za njegov prvi del z naslovom 20 LET OBČINE KOMENDA napisala dva zelo pomembna prispevka: Funkcionarji Občine Komenda – sprehod skozi 20-letno zgodovino in Simbola občine, datum občinskega praznika, podeljevanje priznanj občine.

Kot se spodobi, se je za sedanjim županom Stanislavom Poglajnom v zborniku s člankom Prizadevanja za nastanek občine »oglasil« naš prvi župan Tomaž Drolec; temu je dodal Moje videnje v prvih štirih mandatih Občine Komenda. Kako je prišlo do njenega ustanavljanja, je v zapisu Ustanavljanje Občine Komenda obrazložil dr. Stanislav Zarnik, od enega najpomembnejših objektov v njej pa predstavil Športno dvorano. Finančni pogled na poslovanje občine je podala Martina Bajde, Gospodarske cone v občini Komenda je bralcem približal Marjan Potočnik, Kmetijstvo v občini Komenda je predstavila Marta Kos, Zdravje v občini Komenda Tjaša Jerman, Branka Đukić in Rok Zaletel, šolo v prispevku Kaj pa šola? Sprehod po prehojeni poti v občini Komenda Barbara Janežič Bizant, Vrtec Mehurčki Blaž Kölner, Krajevno knjižnico Komenda – od začetkov do uspešnega delovanja Breda Podbrežnik Vukmir, Naše pesnike in pisatelje in knjige, ki jih je izdala oz. njihov natis podprla naša občina Jožef Pavlič, Ustanovo Petra Pavla Glavarja dr. Marta Ciraj in Štefan Petkovšek, Skrb za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje Viktorija Drolec,  Lončarstvo in Lončarjev muzej Jožef Pavlič, 92-letnega še vedno krepkega Lavrencija Grkmana – Lovra v prispevku Vesel sem, da sem dočakal Jožef Ciraj. Prvi del zbornika končujejo prispevki pod skupnim naslovom V spomin, v spomin pa priklicujejo pomembne može: Nikolaja Pavliča (1945-2000), Milana Šinkovca (1940-2001), Janeza Kimovca (1942-2010), Baldomirja Kremžarja (1938-2010), Marjana Založnika (1926-2012), Jožefa Kočarja (1928-2013), Jožeta Kerna (1934-2015), Mirana Bremšaka (1961-2017) in Dominika Žagarja (1931-2018).

Drugi del zbornika z naslovom DRUŠTVENA DEJAVNOST našim občanom predstavlja zelo bogato in razvejeno delo na tem področju v naši občini. Badminton Žiga Frass, Društvo prijateljev športa Boštjan Poglajen, Društvo skakalni komite Gora Urban Zabret, Konjeniški klub Komenda in Sejem v Komendi Andrej Žalar, Košarko skozi čas Roman Grošelj, Namiznoteniški klub Komenda Janez Zore, Orientacijski klub Komenda 2004-2019 Irena Hacin Kölner, Planinsko društvo Komenda Danica Zmrzlikar, Sankukai karate – Karate klub Komenda Saša Voler, Smučarski klub Komenda Primož Kočar in Aleš Štebe, Šah na Komendskem Franc Poglajen, Športno društvo Suhadole Franci Groznik in Peter Pibernik, Teniški klub Komenda Primož Podbelšek in Drago Kolar, Gasilsko zvezo Komenda Ivan Hlade, PGD Komenda Anton Smrekar, PGD Križ Miran Cebek,  PGD Moste – 90 let Andrej Gašperlin, Skavte v Komendi Ana Jagodic, Mravljišče  – mladinski center Komenda Jelka Smrekar, Zgodovino Društva upokojencev Komenda Marija Pirnat, Krajevni odbor Rdečega križa Moste Veronika Kepic, Župnijsko karitas Komenda Ivan Hlade, Geološki krožek Kamenkost na Osnovni šoli Komenda Moste Edo Grmšek, Krajevno organizacijo Zveze borcev za vrednote NOB Komenda Filip Železnik, Društvo narodnih noš na Komendskem dr. Angelca Žerovnik, Kulturno društvo Godba Komenda Lucija Jurkovič, Klekljarsko društvo Čebelica Moste Bernarda Hozjan, Organizirano čebelarjenje na območju današnje občine Komenda in okolice Stanislav Jenko in, nazadnje, Društvo dramska skupina Križ Metod Zupan.


Koliko pomembnega, zanimivega in vrednega branja na več kot 250 straneh knjige velikega formata s številnimi barvnimi in črnobelimi fotografijami! Zato: Vzemi in beri in bodi hvaležen za to pomembno občinsko knjigo! Čez pet let ob 25-letnici naše občine pa pričakujemo nov zbornik.

Zbornik Občine Komenda 1998-2018 je izdala Občina Komenda v nakladi 600 izvodov, fotografije zanj so v večini prispevali Baldomir Kremžar (vzete so iz njegovega arhiva), Jožef Pavlič in Andrej Žalar, prelom je delo Leona Betona u. d. i. a., zelo lepo in kakovostno ga je natisnila tiskarna NONPAREL d. o. o., Škofja Loka.

 

E. Č.

Oglejte si tudi