Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

NABIRALCA BOROVNIC UGRIZNIL MODRAS

Nabiranje borovnic je prijetno opravilo, dokler se ti ne pripeti kaj neljubega. Najbolj nevaren je okuženi klop, ki povzroči t. i. meningitis encefalitis ali borelijo, zelo boleč z dolgotrajnimi posledicami je tudi  zvin ali zlom noge na neravnem nepoznanem terenu, mučen je glavobol, če si predolgo nezaščiten izpostavljen močnim ultravioletnim sončnim žarkom (posebej v opoldanskem času), opekline, pa še marsikaj drugega neprijetnega in za zdravje bolj ali manj nevarnega.

Že dolgo pa ni bilo slišati, da bi koga v suhadolskih gozdovih pičil oz. ugriznil modras. Prav to se je po pripovedovanju poznavalca suhadolskih gozdov, ki je tudi strasten gobar, dogodilo moškemu v minulem vročem tednu. Prigoda je zaokrožila kje drugje, kot v frizerskem salonu v vasi. Možakarja je modras ugriznil v roko. Ta mu je začela zatekati. Zaradi tega se je zatekel po pomoč v bližnjii zdravstveni dom. Tam je bila mlada zdravnica zelo zbegana, ker se še ni srečala s takšnim primerom. Po nasvet so se obrnili na centralo v Ljubljano. Od tam so poslali posebni serum zoper kačje pike, ki so ga vbrizgali žrtvi kačjega ugriza.

Verjetno bi bilo bolje, da bi pacienta takoj pripeljali na urgentni center ljubljanske poliklinike, a očitno ni vedel, kaj narediti? Res pa je, da že dolgo ni bilo slišati, da bi koga v suhadolskih gozdovih pičila strupena kača. Tisti, ki tukaj nabirajo borovnice že desetletja, vedo povedati, da so jih videli v otroških ali poznejših letih. Predvsem gade, kdaj pa tudi modrase.
Vaščanka mi je pripovedovala, da je pred dnevi videla skoraj dva metra dolgega goža. Splazil se je mimo nje. Kot vemo, gož ni strupen, pa tudi belouška ne.
Mogoče se bo na to novico oglasil priznani poznavalec živali mag. Rudi Ocepek, svetoval, kako se vesti v gozdu. Posebej še zavarovati pred klopi pa tudi strupenimi kačami. To bi bilo res koristno opozorilo, kajti nabiralci borovnic smo premalo pozorni na možne nevarnosti. Kot otroke so nas strašili s »ta nagim«, ki hodi po gozdu (v resnici so se ljudje tako zdravili zaradi kožnih bolezni), vaščanka pa je pred leti celo doživela spolno nadlegovanje. Nasilnežu je zagrozila z nožem, ki ga je imela pri sebi. Tako se ga je ubranila.

Lastniki vozil naj bodo še posebej pozorni pred možnimi vdori v avtomobile in krajami. Pred nekaj leti je zlikovec nabiralki borovnic ukradel 800 evrov. Ponje je šla na banko, da jih bo vzela s seboj na morje. Kam jih je »skrila«? Pod sedež. Kaj lažjega izurjenemu tatu, kot da jih tam najde! Nabiralec borovnic v bližini se je čudil, kaj nekdo tako poka z vrati avtomobila. Ni pomislil na tatove. Ko je, je bilo že prepozno.
Tudi v moj avtomobil so vdrli, čeprav sem z velikimi črkami napisal: NE VDIRAJ! NI DENARJA! Mogoče so poskušali ravno zaradi tega? Zavarovalnica mi je izplačala škodo, na servisu pa so mi dejali, da avtomobila ne morejo dobro popraviti. Zakrpali so, kar so mogli, znali.

Pa prijetno nabiranje borovnic! Čeprav letos niso tako obilno obrodile kot lani, je veliko še nezrelih, celo zelenih. A kdo bi čakal, ko se zastonj ponuja tako zdrav gozdni sadež!? Pa, lepo prosim, brez grabljic, kajti uporaba le-teh pri nabiranju borovnic ni dovoljena, saj poškoduje borovničevje. In - primerna količina! Ne, kot mi je pripovedoval borovničar iz Kamnika, kako se je nekdo hvalil, da si je za izkupiček od prodaje borovnic kupil novega bemveja. Da jih letno nabere okrog 400 litrov! Seveda z grabljicami in stresanjem kar v predpasnik. Tako ravna le človek, ki nima pravega odnosa do narave, gozda in njegovih darov. Avto z leti nabira kilometre, ne prinaša pravega zadovoljstva, ker bi voznik imel rad še večjega, boljšega, bolj udobnega, z več "konji", nepopravljiva škoda v naravi pa je povzročena. 
Kljub temu s francoskim filozofom povabim: Nazaj k naravi! Pa tudi nazaj k človeku. Tistemu, ki spoštuje naravo!


Nabiralec gozdnih darov

 

 

 

 

Oglejte si tudi