Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Zavrnjen predlog SMO za preureditev Trga pod kostanji

Trg pod kostanji se nahaja v prometnem središču mesta, na jugozahodnem delu križišča Slovenske ceste in ceste Trdinovega trga (ta se proti Domžalam nadaljuje kot Grobeljska cesta). Tam je manjši zelen odprti prostor, kjer trenutno obratuje Doner Kebab Mengeš. Ime ima po velikih starih kostanjih, ki rastejo ob zahodni strani območja, na liniji ob Stari poti.

Trenutno je prostor nepremišljeno oblikovan in slabo izkoriščen in že leta »kliče k preureditvi in obnovi«.  V uporabi je le dobra polovica prostora, ureditev ne deluje skupaj s prostorom, ni medsebojne komunikacije in ustrezne povezave z okolico. Hkrati najbolj privlačni ambienti ob južni stranici parcele (lastnik je občina) niso izkoriščeni.  Ta lokacija ima velik potencial. Kot rečeno, leži v središču mesta, kjer so vedno dobrodošle odprte pohodne površine. Kostanji vnašajo čudovit ambient, na zahodu je cesta Stare poti zelo neprometna in tudi sicer privlačna za sprehod (manjkajo ji nadaljnje povezave ter vsebina). Še večjo vrednost bo imel prostor v bližnji prihodnosti, ko bo končana obvoznica in bomo lahko omejili promet skozi mestno jedro. Dolgoročno gledano, se lahko tudi cesta Trdinov trg dopolni s širšo pohodno površino in se tematsko poveže tudi s »Trdinovim parkom«, takrat bo obravnavan prostor postal tudi strateško pomembnejši.

Prvo, kar lahko storimo že danes, je funkcionalni izkoristek večjega dela parcele. Zapolnimo prostor na južnem delu območja, ambient pod čudovitimi kostanji izkoristimo zase in potisnimo parkirne površine ob kateri drug rob. Obdržimo preglednost križišča, a hkrati v notranjosti prostora s primernim zelenjem omejimo poglede in hrup iz prometnic. Uredimo ga za obiskovalce, da bo hkrati bolj funkcionalen in veliko bolj estetski. Da bomo tam z veseljem posedli dlje časa. Tako mimoidoči, kot gostje lokala, katerega bi lahko prestavili proti južnemu robu. Od tam bo omogočena bolj racionalna vzpostavitev zunanjih površin, hkrati je prestavitev odlična priložnost za novo, bolj privlačno podobo objekta.

V SMO menimo da je možnosti veliko, potrebno jih je ovrednotiti in »zagrabiti«.  Poleg tega finančni zalogaj ne bi bil prevelik za naš proračun. Investicija je realno izvedljiva že v letošnjem letu. Glede na navedeno SMO županu predlagali, da se  v letu 2019 v proračunu zagotovijo finančna sredstva v višini 50.000 eur za preureditev ene najatraktivnejših lokacij v naši občini, vendar je naš predlog zavrnil. Prepričani smo, da je naš predlog dober in na mestu, saj gre za pridobitev za vse naše občanke in občane zato ostaja v našem programu (skupajsmo.net).

 

Besedilo in foto: Peter Gubanc, predsednik SMO

Oglejte si tudi