Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Kdaj prijaviti otroka na tečaj plavanja?

Starši ne skrbite, otroci ne bodo ničesar zamudili, če se bodo plavanja začeli učiti kasneje. Glavno je, da pri plavanju uživajo, da jim je predstavljeno kot igra, zabava v vodi in sprostitev. Na ta način bodo vodo in s tem gibanje v njej vzljubili za celo življenje in za njihovo znanje plavanja se vam ne bo več treba bati. Tečaj, dva ali tri in že bodo vsi delfinčki.

Velikokrat je prvo vprašanje, ki nam ga starši zastavijo, ali se bo moj otrok naučil plavati v enem tednu. Če je odgovor da, potem ga prijavimo. Hmm, kaj lahko kot učitelj odgovorim na takšno vprašanje. Recimo, da je vaš junak star osem let, se redno ukvarja s športom, je radoveden, korajžen in se hitro vklopi v družbo. Potem bi si verjetno upal trditi, da zanj to ne bo problem. Na drugi strani pa imamo otroka, ki je previden, se boji vode ter potrebuje kakšen dan ali dva, da se navadi na nove ljudi okoli sebe. Potem bi vam odgovoril, da se bo ta otrok do konca tedna zagotovo sprostil, razigral, dobil nove prijatelje, užival v vodi, kolikor se da in se naučil prvih zavesljajev. Sami pa presodite, kateri otrok je odnesel več od tečaja, prvi ali drugi.

Voda je prav poseben element v človeškem življenju. Je povsem novo okolje, v katerem smo lahko svobodni, se potapljamo, raziskujemo … Na drugi strani pa nam predstavlja tudi strah in izziv, zato moramo k učenju plavanja vedno pristopiti potrpežljivo in preudarno. Način učenja plavanja, ki smo ga razvili na Akademiji Otrok športa, temelji na igri. Morda se sliši izpeto in večkrat slišano, ampak dovolite mi, da vas popeljem v naš običajni dan.

Ta teden imam skupino začetnikov. Bojimo se vode, zebe nas in pogrešamo starše. Jaz pa bi si želel, da naredimo 10 poskokov, 10-krat vržemo vodo v zrak, se 10-krat potopimo in naredimo 30 zavesljajev v vodi do pasu. Poleg vsega pa si želim, da pri vsem tem tudi uživamo. Za vse to ni problema. Jaz sem Mama Delfinček, ki že zna pravilno plavati, otroci pa so moji nagajivi delfinčki, ki še ne znajo plavati. Ker so mi nagajali, jih bom vse ujel. Tistega, ki ga ujamem, lahko reši samo nekdo, ki mu zaplava med nogami. Ko otroke popeljem v to zgodbo, povsem pozabijo, kaj znajo in kaj ne. Naenkrat se vsi potapljamo, skačemo, norimo, se zabavamo in skoraj že plavamo. Igre, kar ni in ni konec, namen pa je več kot dosežen. To seveda počnemo v vodi do pasu, da ne bo pomote.

S podobnimi prijemi otroke pripravimo, da je voda za njih nekaj povsem običajnega. Nekaj, kar jim predstavlja okolje, v katerem so sproščeni, se zabavajo in uživajo s prijatelji. Od tu dalje pa jih bo čas sam pripeljal do odličnih in zadovoljnih plavalcev.

 

Besedilo in foto: Marko Erhart

Oglejte si tudi