Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Zlati folklorniki osvojili še domače občinstvo

Po uspešnem nastopu na Maroltovem državnem srečanju folklornih skupin, kjer so se uvrstili v veliki finale, so se člani Mladinske folklorne skupine Mengeš v predstavi »Spoznanje v Zali« predstavili tudi domačemu občinstvu v Kulturnem domu Mengeš.
Na Maroltovo državno srečanje se je letos uvrstilo najboljših 12 folklornih skupin, ki so bile izbrane na predhodnih regijskih srečanjih. Letos je bila predstavljena novost, da so se skupine najprej pomerile v polfinalu in potem po opravljenih nastopih nestrpno pričakovale razglasitev velikih finalistov.

Veselje je bilo nepopisno, ko se je med finaliste uspelo uvrstiti tudi Mladinski folklorni skupini Mengeš. V večernem programu je tako še enkrat nastopilo najboljših sedem skupin in res smo lahko uživali v izvrstnih koreografijah, lepo urejenih kostumih, pevskih in glasbenih točkah. Zasluženo so v finalu najboljša tri mesta pripadla AFS France Marolt Ljubljana, FS ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana in AFS KUD Študent Maribor.

Po državnem srečanju pa so bile vse misli usmerjene v pripravo celovečerne folklorne predstave z istim naslovom po motivih romana Ivana Tavčarja »V Zali«, ki opisuje dogajanje v Škofjeloškem hribovju v drugi polovici 19. stoletja, ko se Jernač, fant iz revne družine, zaradi mladega dekleta Rezike zaplete v pretep z ošabnim Tomažem iz bogate družine in zbeži pred roko pravice v Ameriko. Rezika mu pred odhodom obljubi zvestobo, čas pa naredi svoje in dekle se v tem času poroči ravno z ošabnim Tomažem…

V plesno izraznost vtkani dramski elementi zgodbe se lepo medsebojno dopolnjujejo in povežejo posamezne vsebinske sklope. Zaključek zgodbe da poudarek, da je treba kljub nesrečnim okoliščinam v življenju iskati in najti smisel, ki te žene naprej.

Čustvena predstava podprta z izvrstno glasbeno spremljavo se je dotaknila gledalcev v polni dvorani Kulturnega doma Mengeš na prav poseben način.

Hvala za prečudovit folklorno dramski večer, hvala čisto vsakemu, ki je bil tako ali drugače vpleten v to zgodbo. Hvala vsakemu obiskovalcu, ki je prišel v Kulturni dom. Mladinci smo res iz srca hvaležni za tako bučen aplavz in spodbude. To nam daje veliko motivacijo za naprej. Za vse, ki si predstave niste mogli ogledati, obljubljamo reprizo v letu 2020.

 

Besedilo: Boštjan Svete in Mladinska FS Mengeš

Foto: Neža Jankovič

Oglejte si tudi