Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
0°C
JUTRI
3°C
1°C
Oceni objavo

Razstava “Radoživost domišljije”

V Galeriji Inštituta »Jožef Štefan« je na ogled postavila svoja grafična dela članica Leonida Goropevšek.

Razstava je bila na ogled od 7. 8.2023 do 7.9.2023.

Kot nosi naslov razstave, nam umetnica nakaže, da se v njena dela idejno vpletata domišljija in radoživost.

Njeno ustvarjanje je opisala umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar. Iz predstavitvenega kataloga povzemam nekaj kratkih stavkov:  

Leonidi najbližje prostorsko razmišljanje, ko ustvarja kot slikarka in grafičarka. Po poklicu je arhitektka, vsem arhitektom pa so likovne predstave najprej prezentne v smislu risbe, zapisa misli, ki se udejanji z dotikom človeške roke. O svojih ustvarjalnih vzgibih je zapisala: »Bil je papir in na njem nevidna pika«.

Leonida Goropevšek najbolj pogosto izbira tehniko suhe igle, kjer pridejo črte in z njimi gradnja prostorov še posebej do izraza, pa tudi bolj »razpoloženjsko« akvatinto in rezervaš, ki ne omogočata prevelikega barvnega sijaja, zlasti ne toliko, da bi barva preglasila njeno prostorsko mišljenje. Obe tehniki ohranjata mnoge spontane učinke odtisa. Umetnica se barvno intenzivnejše izraža z drugimi slikarskimi tehnikami (akvarel, olj, akril), na razstavi je na ogled avtoportret, v grafiki pa želi iskati predvsem utišano atmosfero svoje domišljije in likovnih uvidov.

Motivno gledalca nagovarja tako z geometrijskimi/matematičnimi znaki (npr. Krog/Kolo, Zaporedje...) kot tudi izseki iz narave, flore in favne, njen najpogostejši motiv pa je motiv drevesa. 

Ob ogledu njenih številnih razstavljenih grafičnih del smo članice uživale, saj je na ogled razstavljenih približno 60 kvalitetnih del.

Ob lepi razstavi in za bogati ustvarjalni opus ji iskreno čestitamo. 


Besedilo in foto: Helena Testen

Oglejte si tudi