Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

V Občini Mengeš dan državnosti že tradicionalno obeležili s pohodom od Topol prek Mengša in Loke do Dobena

V ponedeljek, 24. junija 2019, se je ob 17. uri v Športnem parku Topole začel 8. tradicionalni pohod ob praznovanju dneva državnosti. Pohodniki so se po nabrežju Pšate sprehodili do spomenika talcev na Zalokah. Pot so nadaljevali do Gasilsko – godbenega doma, kjer so se jim pred spomenikom državnosti v Mengšu pridružili pohodniki z Mengša. Pot so skupaj nadaljevali do kamnitega mosta v Loki pri Mengšu, od koder so e povzpeli na Dobeno, kjer je ob 19.00 potekala osrednja slovesnost. Večino pohodnikov je imela s seboj zastave.
V uvodnem delu slavnostne prireditve, državni himni, ki jo je zapel pevski zbor Rž, je voditeljica spomnila, da sta bili na dan državnosti, 25. 6. 1991 sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Republike Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostni govornik je bil Franci Vehovec, predsednik Vaškega odbora Dobeno, ki je za napredek v državi kot lokalni skupnosti izpostavil pomen sodelovanja in povezovanja. V okviru kulturnega programa so pripravili še recital pesmi Zvezna, Simona Gregorčiča, zaključili pa s pesmijo pevskega zbora Rž.


Prireditev je potekala v organizacijo Vojnih veteranov za Slovenijo, ki so svojega člana Antona Skoka skupaj s pohodniki pripeljali na cilj.


Besdilo: Tina Drolc

Foto: Arhiv Občina Mengeš

Simon Gregorčič: Zvezna


Bratje v krog vsi vstopimo,
roke, srca k zvezi zdaj!
In pri slavi prisezimo
ljubav si na vekomaj!

Ena mati nas rodila,
ena mati nas redi,
da, Sloven'ja, mamka mila,
vse v ljubezni nas goji.

Naj je Soča nas zibala,
Dravski ali Savski tok,
Vendar le v Sloven'ji stala
zibka vseh je nje otrok.

Torej v krog vsi vstopimo,
roke, srca k zvezi zdaj!
Glasno tu si prisezimo
ljubav bratsko vekomaj! 

 

 

Oglejte si tudi