Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Po 70 letih obiskali svojo šolo in se posedli v šolske klopi

Prvi dan junija so Osnovno šolo Mengeš obiskali nekdanji učenci in njihova učiteljica, ki so v šolske klopi sedli v šolskem letu 1947/1948. Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Milan Burkeljca, ravnatelj Osnovne šole Mengeš, sta jih sprejela že pred šolo in jih povabila v šolsko avlo, kjer je ravnatelj Milan Burkeljca, predstavil šolo danes: »Na Osnovno šolo Mengeš sem prišel kar nekaj let za vami. Vesel sem, da ste se spomnili na nas in nas obiskali. Želimo, da se počutite domače, zato smo za vas pripravili kratek ogled šole, da boste ponovno začutili šolski utrip.« Župan Franc Jerič je vse nekdanje učence in učenke lepo pozdravil: »Dobrodošli v šoli, posebej bi rad pozdravil Marijo Lužar, poznano Maro, učiteljico vaše generacije. Veliko se vas je zbralo danes. Hvala organizatorjem, da so nas povabili.«
Nato je obiskovalce nagovorila Mirjana Kavčič, ki so jo sošolci klicali Mira: »Naša obletnica vstopa v šolo je prav posebna, saj v tem letu tako kot mi tudi OZN praznuje 70. obletnico svoje prve mirovne misije. Izobraževati smo se začeli v Mengšu, nato so nas poti peljale nekatere v malo gimnazijo, druge v poklice. Nekatere je pot zanesla v tujino, kar nekaj nas je v Kanadi, Nemčiji in drugje. Posebej smo lahko veseli, da je danes med nami tudi naša učiteljica. Imeli smo srečo, da smo imeli mlade, napredne in dobro izobražene učitelje.« Učenci so bili razdeljeni v dva razreda v 1.a in 1.b, skupaj jih je bilo 48, ravnatelj pa je bil Ivan Vidali. Poudarila je tudi, da so bili to lepi in zanimivi časi po drugi svetovni vojni, ko se je vse obnavljalo. Prav zato je bila šola takrat v mežnariji, nato pa v starih prostorih pošte.

Sledil je ogled prostorov, poleg avle so si ogledali knjižnico in nato je pred razredom sledila kratka predstavitev šole. Ravnatelj Milan Burkeljca je o šoli povedal: »Danes je na Osnovni šoli Mengeš 782 otrok, ki so razporejeni v 33 oddelkov. V prihodnjih letih pričakujemo še med 50 in 60 otrok, kar nas bo uvrstilo med največje šole v Sloveniji. Vsi na šoli se zavedamo, da imamo veliko srečo – živimo v okolju, kjer je veliko mladih, kjer je pozitivna energija. To se vidi tudi na otrocih, mengeški otroci so »fajn«. Pri tem ne govorim le o znanju, temveč govorim o tem, kakšni so otroci kot ljudje. Za nas na šoli je to zelo pomembno, zato s starši sodelujemo pri vzgoji otrok. Ponosni smo, da je naša šola v Sloveniji poznana prav po tem in po znanju, ki ga pridobijo otroci za uspešno nadaljevanje šolanja v izbranih srednjih šolah.« Nato je obiskovalce povabil v razred, kjer so jih otroci že pričakovali. Nekateri obiskovalci so se posedli v šolske klopi in najprej poslušali redni pouk. Nato pa so imeli učenke in učenci kar nekaj vprašanj za obiskovalce. Na koncu so se jim učenci zahvalili za obisk in jim v spomin podarili šolsko glasilo Koraki.

Polni vtisov o šoli in učencih so se jubilanti odpravili še na Mengeško kočo, nekateri peš, drugi z avtomobili, kjer so nadaljevali z druženjem in tako počastili svojo obletnico vstopa v šolske klopi.

 

Besedilo in foto: Tina Drolc

 

Oglejte si tudi