Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Na Dobenu se dogaja

Na skupščini Turističnega društva Dobeno 13. marca letos so bile na predlog UO med drugim sprejete tudi nekatere statutarne spremembe. Upravni odbor se je povečal s7 na 9 članov, njihov mandat pa se je podaljšal z 2 na 4 leta. Pomembno pa je predvsem to, da se je sestava organov TD prenovila in občutno pomladila, za kar si je TD prizadevalo že dalj časa. V naše vrste smo želeli pritegniti mlade, nove ideje, da svež veter napolni naša jadra. Dogodki v prvi polovici leta, ki jih je režirala »ekipa« TD, potrjujejo, da je bila sprememba pravilna in širi meje aktivnost društva v pravo smer, saj se je v delo vključilo veliko mladih.
V soboto, 8. junija, smo organizirali skupni zajtrk za vse vaščane Dobena. Ob 9. uri se nas je na parkirišču Pr´Blaž zbralo skoraj 60, pisana druščina, otrok, mladih in starejših, ki smo se družili v prijetnem vzdušju, spoznavali sosede, sovaščane in si izmenjavali izkušnje in ideje … Vsak udeleženec je s seboj prinesel nekaj jedi, ki jih navadno jemo za zajtrk, Primož je poskrbel za jabolka, Marta za marmelado, kruh je poklonila pekarna RŽ, ki vsako soboto pripelje kruh na Dobeno in Turistično društvo je poskrbelo za klopi in mize. Na mizah se je nabralo veliko različnih dobrot , ki smo si jih izmenjavali in delili med seboj, lepo je bilo!

Po zajtrku se je ob 11. uri nadaljevala garažna razprodaja. Kar precej različnih stvari se je nabralo na »stojnicah« razvrščenih na parkirišču. Saj se v vsaki garaži ali podstrešju najdejo stvari, ki jih ne uporabljamo več, so nam premajhne, niso več modne, knjige so prebrane, igrače niso več zanimive, morda so ostale zelenjavne ali lepe cvetlične sadike ... Garažna razprodaja je priložnost, da naštete stvari ne romajo na odpad, da se jih znebimo na prijazen način, morda dobimo zanje kak »evrček« ali pa jih preprosto podarimo nekomu, ki mu pridejo prav. Kar pestro je bilo, najbolj aktivni so bili najmlajši, ki so ponujali igrače, knjige, pa tudi domača jajčka. Glede na odziv prisotnih je verjeti, da bodo na Dobenu še garažne razprodaje.

V soboto, 15. junija, popoldne pa smo imeli na Dobenu tradicionalno srečanje vaščanov Dobena in članov TD s piknikom, v prijetni senci gozdička pri Žugljevih. Srečanja se je udeležilo lepo število krajanov, predvsem je bilo opaziti več mlajših družin z otroki. Za dobro počutje je bilo dobro poskrbljeno … »in hrana je bila odlična in raznovrstna …«, so povedali udeleženci. Frenk in Marjeta pa sta z glasbo in pesmijo skrbela za veselo vzdušje vseh prisotnih. Ravno na ta dan je praznovala svojo 70. obletnico naša poznana sovaščanka in vneta pohodnica Vida Brojan, ki smo ji dan prej postavili »mlaj-vrtnico«, tako nas je bilo nekaj domačinov v soboto odsotnih na pikniku, a prisotni na »Vidini fešti«.

V ponedeljek, 17. junija, je kolesarska ekipa šestih Dobencev, v kateri je bila tudi predstavnica lepšega spola, uresničila zastavljeni cilji in se s kolesi podala v Portorož. Startali so ob 5. uri zjutraj z Dobena, po nekaj počitkih in v prijetnem vremenu so po 8 urah in pol prispeli na obalo in si nazdravili v Portorožu. Bravo ekipa!

V ponedeljek, 24. junija, pa je potekal 8. tradicionalni pohod ob praznovanju praznika dneva državnosti. Tudi letos se je pohod začel v Topolah, zaključil pa na Dobenem. Pohodniki so na svoji poti obiskali spominska obeležja: spomenik talcev na Zalokah, spomenik državnosti in samostojnosti pri Gasilsko-godbenem domu v Mengšu in spomenik pri kamnitem mostu v Loki. Pohodniki so zaključili pohod na Dobenem, kjer je potekal kulturni program, pozdravni nagovor župana  Franca Jeriča in predsednika VO Dobeno Franceta Vehovca. Vsi pohodniki, ki jih je bilo po oceni udeležencev letos rekordno število, so bili pogoščeni z okusnim bogračem v Dobenskem hramu.

V soboto, 28. junija, pa so prišli na svoj račun dobenski otroci, TD je organiziralo ob 20. uri »Kino pod zvezdami« na terasi kmečkega turizma Blaž. Zbralo se je lepo število otrok in tudi starši so prišli z njimi, saj je »Poletje v školjki« eden najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih filmov za nepremagljivim Kekcem.

Res se na Dobenu dogaja, vrstijo se različni zanimivi dogodki, ki pritegnejo staro in mlado, toda karkoli se dogaja, se dogaja na zasebnih zemljiščih, odvisni smo od dobre volje lastnikov in že dolgo upamo, da bo tudi naš kraj končno dobil to, kar druga naselja v občini že imajo, primeren prostor za športne, kulturne in druge aktivnosti, da se otrokom že zaradi njihove varnosti ne bo treba igrati ob cesti in na parkirišču, da kulturne aktivnosti ne bodo več potekale v gostinskih prostorih, ob navzočnosti gostov lokala, ki pridejo tja z drugačnimi pričakovanji.

Upamo na odporo občine Mengeš (katere sestavni del je tudi Dobeno). Kljub temu da sta nas tu le dobri 2 stotniji, kar je zanemarljivo v primerjavi z volilno bazo Mengša in bližnje okolice, in vemo, da so potrebe v občinski prestolnici mnogo večje in namenjene vsem občanom, da je športna dvorana nujno potrebna (in je močno presegla prvotni finančni načrt), da bi radi uredili Trg pod kostanji in še veliko drugih stvari. Tako smo tudi zaradi tega prikrajšani pri že tako mizernih sredstvih namenjenih našemu kraju, saj smo tudi najbolj oddaljeni od občinske hiše.
Na žalost bi nam nekateri še ta sredstva zmanjšali, »… saj se ogromno denarja porabi za zimsko vzdrževanje cest na Dobenu« … je bilo slišati, a ni jih malo med njimi, ki so redni gostje dobenskih gostiln in verjetno ne vedo, da se Dobeno ne konča pri "Blažu" in da ozke, močno poškodovane in nevarne ceste vodijo še naprej po naselju, saj za njihovo obnovo vedno zmanjka sredstev ali se najde izgovor. Bo res držal tisti rek: daleč od oči, daleč od srca. Volitve so za nami, psi lajajo, karavana gre dalje.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi