Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Dan reformacije in noč čarovnic na Dobenu

V četrtek, 31. oktobra, v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, hkrati pa zaznamujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja.
"Pogoltnost, pohlep po bogastvu, še posebej tam, kjer je vse omenjeno zavito v 'dobra dela, ki ugajajo Bogu', je kritiziral že Luther, a se še vedno kažejo v vseh razsežnostih človeškega življenja in medčloveških odnosov," je v Ljubljani dejal škof Geza Filo v pridigi na osrednjem bogoslužju ob prazniku.

Noč čarovnic pa je praznik, ki ga v noči z zadnjega oktobra na prvi november slavijo predvsem v angleško govorečem svetu: Irska, Združene države, Kanada, Anglija, Avstralija in Nova Zelandija. Nekako ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (po navadi čarovnice in pošasti) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.

Verjetno se je na ta dan pri »Blažu«, kjer je potekalo izrezovanje buč, malokdo od odraslih spomnil Trubarja, vsi pa so veselo sodelovali v »uvoženem prazniku«, ki pritegne predvsem najmlajše in seveda z njimi tudi njihove starše. A tako pač je, saj Halloveen, ki ga trgovci pridno reklamirajo in jim s pomočjo staršev prinaša dobiček, otrokom pa veselje, Trubar v tej zgodbi pač ni zanimiv …

Roko na srce, tudi v vaškem okolju, kot Dobeno je, bi verjetno praznovanje dneva reformacije kljub mnogo volje, sodelujočih, veliko napora in še več reklamiranja morda pritegnilo za vzorec krajanov, čeprav bi ga prav tako kot izrezovanje buč pripravilo Turistično društvo Dobeno …, je pa izrezovanje buč čisto nekaj drugega, saj je to v veselje našim otrokom, in ker je njim, je tudi nam.

Na »praznični dan« se je ob 6. uri zvečer na prizorišču dogodka zbralo lepo število sodelujočih otrok, njihovih staršev pa tudi nekaj dedkov in babic je bilo z njimi, ki so skrbeli, da pri izrezovanju veselih, žalostnih, prijaznih in strašljivih bučnih obrazov ni prišlo do neljubih poškodb in so prsti ostali celi. TD Dobeno je za vse, ki so se udeležili oblikovnja priskrbelo cel kup buč in razen ene so se vse spremenile v zanimive bučne glave. Kmečki turizem Blaž pa je poskrbel, da so se otroci in njihovi spremljevalci lahko zastonj pogreli s toplim čajem, poleg tega pa so lahko dobili še sveže ocvrte »miške« in palačinke z marmelado, kar trije Blaževi so se trudili, da so zadovoljili želje vseh prisotnih.

Tako smo na Dobenu v prijetnem razpoloženju vseh navzočih na vesel in šaljiv način počastili praznik reformacije. 

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi