Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Uspešna in delovna folklorna pomlad

Če se po jutru dan pozna, se nam v Mengšu obeta pestro in folklorno bogato leto. Strokovne revije pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) so vsako leto v začetku marca pokazatelj pripravljenosti in kvalitete folklornih skupin, ki se najprej predstavijo na območnem srečanju. Folklorniki na našem domžalskem območju nastopamo povezani še s kamniško izpostavo, ki se vsako leto menjavata pri organizaciji revije. Tako se je letos revija odvijala v petek, 10. marca v kulturnem domu Kamnik.
Mengeški folklorniki se predstavljamo s tremi sekcijami – otroško, mladinsko in člansko, vsaka s svojim programom in vsebinsko tematiko. Otroci letos predstavljajo zgodbo kruha, od setve v pozni jeseni, preko zorenja in rasti v pomladi do žetve in vse naprej do mlina in pridnih maminih rok, ko kruh končno zadiši iz peči. Mladinska skupina je že v jeseni sprejela izziv, da se loti zahtevnega spleta plesov iz Razkrižja v koreografiji Mirka Ramovša, ki je naši skupini omogočil to postavitev in približal zanimivo pokrajino in ljudske plese, kot so čardaš, patikater, pemišvalček in druge. K članski skupini pa so v goste prišli trentarji, ki so s svojo pojavo in posebnimi plesi v coklah vzbujali poglede deklet in zavist pri fantih. Mengšani jim niso ostali dolžni in so jim s poskočno mazurko pokazali kako se pleše v teh krajih.

Priprave so bile temeljite, mladinci so se urili tudi na intenzivnih vajah v Gozd Martuljku, tako da smo na revijo vsi odšli res dobro pripravljeni. Vloženi trud ni bil zaman, saj smo se predstavili v res dobri luči in dosegli lahko rečemo kar zgodovinski uspeh, saj so vse tri sekcije dosegle regijski nivo, kar se je zgodilo prvič v zgodovini mengeške folklore. Strokovna žirija se je po ogledu vseh območnih revij gorenjske regije odločila, da na regijsko srečanje povabi našo otroško in mladinsko sekcijo. Revija bo v soboto 6. maja v festivalni dvorani na Bledu.

Na ta način smo najlepše začeli s praznovanjem 45 letnice organiziranega delovanja folklorne dejavnosti v Mengšu. Še pred praznovanjem obletnice v jeseni pa so naše misli usmerjene v mednarodna gostovanja. Kvalitetno delo in visoke ocene so nam ponovno omogočile sodelovanje na mednarodnem CIOFF festivalu, organizacije po okriljem Unesca, ki na najvišji ravni skrbi za ohranjanje svetovne kulturne dediščine. V juniju se odpravljamo v Portoriko, otoku v vzhodnih Karibih, ki spada pod okrilje Združenih držav Amerike. V jeseni pa se bomo udeležili tudi manjšega evropskega festivala v bližnji soseščini. Skratka uspešna in delovna pomlad, ki obeta bogato folklorno žetev tudi v jeseni.

 

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: JSKD - Območna izpostava Kamnik

Oglejte si tudi