Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

V novi knjigi Slamniki pod Gobavico predstavljen še en veličasten del zgodovine Mengša

Avtor nove knjige Slamniki pod Gobavico, Matjaž Brojan, je priznan publicist, urednik in avtor knjig, dobitnik številnih priznanj v lokalni skupnosti in državi. Pri pripravi knjige Slamnata sled Domžal: 300 let slamnikarstva, kjer je avtor predstavil slamnikarstvo v občini Domžale, je naletel na številne dokumente, ki so govorili o slamnikarstvu v občini Mengšu. Pridno jih je shranjeval in o njih v pogovoru z povedal: »Opisi slamnikarstva v Domžalah so bili povsem drugačni kot v Mengšu. Prav zato so bili ti dokumenti še posebej zanimivi.« Dokumente je predstavil Jožetu Vahtarju in Francu Jeriču, županu Občine Mengeš, ki se je na predstavitvi knjige še posebej zahvalil avtorju in njegovim sodelavcem : »Knjiga je nastala tudi na pobudo avtorja Matjaža Brojana. Še enkrat hvala za vso njegovo energijo in vloženo delo. Zahvala pa tudi vsem tistim, ki ste avtorju pri nastajanju knjige pomagali s svojimi arhivi. Slamnikarstvo je pomemben del zgodovine Mengša.« Predstavitev knjige je moderirala Nataša Vrhovnik Jerič, ki je k besedi povabila tudi urednico knjige, Tjašo Urankar, lektorico Ireno Grahek in oblikovalca knjige Igorja Ribiča.
Predstavitev knjige Slamniki pod Gobavico in pogovor z avtorjem knjige Matjažem Brojanom se je začel že na vhodu v grajsko dvorišče, ko je avtor knjige sprejel obiskovalce in jih ob taktih Veteranske godbe Mengeš povabil v dvorano. Ob napovedani uri se je v polni dvorani začela predstavitev z uvodnimi besedami moderatorke Nataše Jerič Vrhovnik in pozdravom župana občine, Franca Jeriča.

Predstavitev je z odgovori in opisi v pogovoru z Natašo Vrhovnik Jerič, ki je knjigo poimenovala za »novo razglednico občine Mengeš«, začinil avtor Matjaž Brojan. Pojasnil je, da je knjigo, ki ima 300 strani, ob pomoči številnih Mengšank in Mengšanov pripravljal eno leto. Posebej se je zahvalil zakoncema Kolar, Jožetu in Urški Vahtar ter drugim, ki so mu pomagali: »Mengeš in njegovo krasno preteklost z bogato tradicijo sem že poznal. Mengeš ni le glasbeno mesto, v preteklosti pomembno versko, socialno in kulturno središče, ampak njegovo zgodbo pripovedujejo že arheološki ostanki, tudi iz prazgodovine, rimske dobe.«

Matjaž Brojan, avtor knjige, je v pogovoru pojasnil tudi, zakaj je bilo slamnikarstvo ter znanje obrti in veščin, pomembna gospodarska dejavnost na območju občine Mengeš in širše. Predvsem v zimskih mesecih, ko ni bilo kmečkih opravil ter za vse, ki niso imeli dela in jim je znanje omogočilo odhod in delo v tujini. Prihod slamnikarstva na območje Mengša je umestil že v čas Franca Jelovška, ki je v cerkev narisal tudi fresko s šopom slame in kitami, okvirno v letu 1670. Posebej je izpostavil, da so tovarne, ki so jih kasneje gradili Tirolci, slabo odkupovale slamnate kite. Izkoriščani delavci so se uprli prav v Mengšu, kjer so se združili v prve oblike zadružništva.

V zaključnem delu se je avtor zahvalil vsem sodelavcem, Tjaši Urankar, urednici knjige, Ireni Grahek, lektorici in Igorju Ribiču, oblikovalcu knjige, ki je povezal ekipo. Pozdravni nagovori vseh članov so pokazali pozitivno energijo in željo po spoznavanje naše, mengeške zgodovine. Na koncu se je za opravljeno delo pri nastajajo knjigi in njeni predstavitvi zahvalil tudi Franc Jerič, župan občine Mengeš. Predstavitev se je zaključila s prodajo knjig in pogostitvijo vseh udeležence ob taktih Veteranske godbe Mengeš.

Vsi zainteresirani lahko knjigo Slamniki pod Gobavico kupijo vsako sredo, od 16.00 do 19.00, v času uradnih ur pisarne Turističnega društva Mengeš (Slovenska 30, Mengeš).


Besedilo: Tina Drolc
Foto: www.domzalec.si

 

Oglejte si tudi