Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Sinergija mladosti in zrelosti na tradicionalni likovni delavnici

Že vrsto let Osnovna šola Mengeš organizira likovno delavnico za učence, na katerih sodelujejo člani Likovnega društva Mengeš kot somentorji. Delavnice potekajo v okviru obogatitvenih dejavnosti za učence, ki si želijo pridobiti nova znanja in usvojiti razne tehnike likovnega ustvarjanja. Lojze Kalinšek, ki je učitelj likovnega pouka na Osnovni šoli Mengeš in tudi mentor v likovnem društvu, je vsako leto navdušen nad interesom in navdušenjem učencev, ki zavzeto ustvarjajo nove motive skupaj z izkušenimi likovniki. Za vse udeležence delavnic je tak način dela mladih in izkušenih skupaj zelo pozitiven. Izmenjavajo se ideje mladih z izkušnjami zrelih ustvarjalcev likovnih del. Nastale so odlične likovne kreacije.
Delavnica je potekala 17. in 18. januarja, udeležilo se jih je 18 učencev, v obeh dneh pa je posredovalo svoje izkušnje in znanje osem članov likovnega društva. Letos je bil poudarek slikanje na steklo. Nekaj učencev se je te tehnike lotilo nekako boječe, bali so se, da je zanje težka. A po navodilih mentorja so kar hitro povzeli  način dela, ob koncu so bili navdušeni nad rezultati. 

Člani likovnega društva so podajali znanje različnih tehnik – Lojze Burja, vsestranski umetnik, slikar, kipar, fotograf in še kaj …, je najbolj navdušil mlade z izdelovanjem kipov  iz žice. Najprej so začeli zvijati žico fantje, a ni trajalo dolgo, da so jim priključila tudi dekleta. Vsem je bil ta način oblikovanja kipov zelo všeč. Leonida Goropevšek je prikazovala risbe s tušem, Helena Testen krasilno tehniko in ornamente, Barbara Rabič slikanje na platno z lopatico, Ina Malus je slikala na steklo, prav tako Marjana Tavčar.  Diana Korelc je prikazala okraševanje kozarcev z ornamenti, Binca Lomšek je navduševala dekleta s kolažem.

Učencem je bila delavnica tako všeč, da so hoteli ustvarjati kar dlje časa. Glede na izkušnje s teh delavnic je je vsekakor zelo koristno medgeneracijsko druženje, tako za učence in njihovo  znanje likovnega ustvarjanja, kot za starejše in izkušene likovnike, saj jih taka druženja pomladijo. Mentor Lojze Kalinšek se je zahvalil za vso pomoč in podporo ter sodelovanje članom likovnega društva. Likovna dela, ki so nastala na delavnici, bodo razstavljena v knjižnici osnovne šole.

 

Besedilo: Binca Lomšek

Foto: Lojze Burja

Oglejte si tudi