Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Ljubezen in slovenski frazemi

V Mladinski center Mengeš se znova vrača mlada ilustratorka Mojca Novak. Od njene prve razstave v aprilu 2016 pa do danes se je Mojčin opus pridno širil in nadgrajeval. Tako nam v mesecu oktobru predstavlja svoje najnovejše kreacije na temo ljubezni, raznolikosti in poznanih slovenskih pregovorov ter pragmatičnih frazemov. Njena izbrana tehnika ostajajo vodene barve na papirju.
Na razstavi lahko sledimo avtoričinim spremembam v kompozicijah. Dela upodabljajo medsebojne človeške odnose, partnerstva, poljubljanje in ljubkovanje in delujejo kakor približani izseki različnih prizorov. Risbo manjšega formata tako v celoti prekrivata človeška obraza, združena v poljub, takšen fokus in pogled od blizu gledalca še bolj približata upodobljencema in njuni intimi. Poleg približanih poljubov so na nekaterih risbah upodobljeni tudi pari, držeči se za roke. Nekateri se objemajo, stiskajo skupaj, drugi se smejijo, kramljajo ali se ljubkujejo. Prikupne pare sestavljajo osebe različnih spolov in ras, s katerimi avtorica nadaljuje svoje prevpraševanje spolnega izraza, medkulturnosti, romantičnosti, mode in raziskuje spekter različnih vrst ljubezni ter partnerstev. Sooči nas s kompleksnostjo in lepoto različnih odnosov in medsebojne ljubezni med prijatelji, družino, sestrami, brati, sodelavci, sosedi in takimi ali drugačnimi partnerji.

Drugi del razstave sestavljajo poznani slovenski frazemi in pregovori, kot so ''pojdi se solit'', ''kjer je dim, je tudi ogenj'' in ''nesreča nikoli ne počiva''. Ti so upodobljeni na duhovit in nadvse iznajdljiv način, nad motivom pa je kot naslov zapisan tudi pregovor. Domiselno in dostopno upodabljanje domačih izrekov in njihova raba lahko pripomoreta k boljšemu odnosu do domačega jezika in zavedanja zmožnosti, ki nam jih nudi slovenščina, saj so nemara mnogi na nekatere frazeme že čisto pozabili, ker jih v pogovornem jeziku skorajda ne uporabljamo več. Na podoben način avtorica ustvarja tudi krajše stripe z vsakdanjo tematiko in resničnimi zgodbami na temo starševstva, slovenskih praznikov, študentskega življenja ter uličnih prigod, prijateljstva zdolgočasene administracije ali nerodnih obiskov pri zobozdravniku.

Večina del je ustvarjenih s skrbno namešanimi vodenimi barvami, nekaj pa je grafike v tehniki digitalnega tiska, ki jih je tudi moč kupiti. Avtorica je svoje risbe in grafike namreč že predstavila širši javnosti na nekaj umetnostnih sejmih, kot je Artish sejem, ki je bil to poletje na Gornjem trgu v Ljubljani. Navkljub veliki zaposlenosti v študentskem svetu na Filozofski fakulteti ter vodenju študentskega koreanističnega društva, avtorica svoja dela dnevno zbira v svoji skicirki, v večji meri pa ostaja pri upodobitvah ljudi in avtoportretov. Pogumno se je lotila tudi eksperimentiranja pri formatu del in pri spreminjanju linij, kontur ter obrob, ki so pri nekaterih novejših delih popolnoma izginile. Vseeno pa ohranja nekakšno nežnost in primarno pastelni izbor barv, ki se nedvomno poda njenemu prepoznavnemu slogu in motiviki. Njena umetnost je prijetna in povedna, skrbno izbrane barve delujejo pomirjujoče, dela so prikupna, motivacijska in z aktualno tematiko.

Čeprav večina njenih del ostaja v skicirki, ki poka po šivih, redno sodeluje na različnih projektih in natečajih, poskrbi pa tudi za večino vabil in plakatov za aktualne dogodke na oddelku za azijske študije na Filozofski fakulteti. Oblikovala je tudi naslovnico knjige za naslovom My Itchy Middle Finger, avtor je Kang Byoung Yoong, korejski pisatelj in profesor na oddelku za azijske študije v Ljubljani. Knjigo prodajajo v Južni Koreji, kjer je bila Mojca tudi na plodni študijski izmenjavi.

Materiala za ilustracije ji tako ne manjka, pred kratkim se je preizkusila tudi v izdelavi vizitk in manjših štampiljk. Vsekakor je vznemirljiv tudi trenutni online izziv, imenovan Inktobe, v izzivu sodelujoči v mesecu oktobru vsak dan objavijo novo, s črnilom ustvarjeno delo. Na spletnem portalu Instagram – mocculere si je poleg tekočega izziva možno ogledati tudi nekatera druga dela mlade obetavne ilustratorke.


Besedilo: Maša Žekš

Oglejte si tudi