Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Fotografska razstava Tilyen Mucik in koncert dueta Zajtrk v AIA MC Mengeš

Praznovanje desete obletnice AIA MC Mengeš se je sredi novembra začelo z odprtjem dinamične razstave nadarjene fotografinje Tilyen Mucik in s hudomušnim koncertom prikupnega dueta Zajtrk.
Tilyen Mucik (1995) nadaljuje podiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Oblikovanje vizualnih komunikacij / Fotografija. V okviru skupinskih in samostojnih razstav je razstavljala v številnih slovenskih galerijah. Nedavno se je s serijo Flora Femina predstavila v Mostovni v Novi Gorici in v ljubljanski galeriji Photon. Na razstavi Življenja reči v Galeriji Fotografiji je predstavila uokvirjena Tihožitja in serijo Prisilna simbioza. Ta dela je septembra v okviru galerije razstavila tudi na minulem sejmu sodobne produkcije Vienna Contemporary 2019. Izdala je tudi fotografski monografiji z naslovoma 00:00 – Alternativno koncertno dogajanje v Velenju in Nabiralka. Slednja predstavlja njen dosedanji opus, katerega vsebina se vrti okoli rastlin, cvetja, ženskih portretov in akta. Čeprav je svojo fotografsko pot začela v velenjskem mladinskem klubu eMCe plac, kjer je fotografirala koncerte, se danes posveča bolj intimni fotografiji, ženskemu telesu in navdušujočim podobam botaničnih sfer. Z raznovrstnimi fotografskimi tehnikami in nenehnim eksperimentiranjem uspešno prepleta omenjene tematike in ustvarja dopadljiva dela, polna navdušujočih oblik in kontrastov, ki jih v domačem vrtu ali na spontanem sprehodu nenamerno spregledamo. Naklonjenost do rastlin, njihovih oblik in večnih transformacij je na avtoričinih fotografijah več kot očitna, botanična fotografija pa je glavna tema tudi razstave v AIA – Mladinskem centru Mengeš z naslovom Herbarij.

Razstava Herbarij je v taki obliki razstavljena prvič in je tudi največja razstava v mengeškem mladinskem centru do zdaj. Razstavljeni so projekti in dela, ki so se skozi leta počasi nabrala v umetničinem arhivu. Opazujemo lahko alternativne fotografske tehnike, rastlinske emulzije in fotografije, razvite na rastlinski list, skenografije tihožitij, injekt printe, odtise cvetja in z domačimi lončnicami potiskane cerade. Dela različnih formatov so po sklopih razstavljena čez celotno steno, del razstave pa se nahaja tudi na nasprotni strani med okni. Poleg lišajev, odtisov praproti, prikaza razkroja krizanteme, gobelina in rabljenih vrtnih rokavic je v skladu z naslovom razstave predstavljenih tudi nekaj klasičnih herbarijev. K razstavi sodijo še nepogrešljive fotografije iz ljubljanskega botaničnega vrta, slike domačih potaknjencev in nekaj domiselnih avtoportretov. Na otvoritvi je bila predstavljena tudi improvizirana instalacija z lestvijo, na katero je bil pritrjen papir za peko in fotografije, tiskane na folijo. Svetilo, pritrjeno znotraj lestve, je poudarilo kontrast in žive barve fotografij, ki pa je v zatemnjenem prostoru, med koncertom dueta Zajtrk,  prišla še do prav posebnega izraza. 

Duet Zajtrk sestavljata glasbenika Laura Krajnc in Sven Horvat, ki svoje avtorske skladbe pojeta v slovenskem jeziku, igrata kitaro, violino in tamburin. Lani sta izdala prvo ploščo z naslovom Pričutenja, na kateri se zvrsti lepo število skladb, polnih hudomušnega humorja, zapeljive tragedije in domače preprostosti. 

Nekaj skladb z albuma, kot so Bejlo Sonca, Oprosti in Divje krave, smo slišali tudi na prijetnem koncertu po otvoritvi razstave. Njuna izvirna instrumentalnost se v glavnem dopolnjuje z burnimi dialogi, navihanimi pripovedmi in satirično igro. Zaznamujejo ju prepletanje žanrov, aktivistična besedila in intimnost, kakršen je tudi zajtrk po navadi sam po sebi. S svojim nastopom sta v intimnem, a vseeno nadvse duhovitem vzdušju zaključila prijetno druženje, ki je poleg ogledovanja razstavljenih fotografij vsebovalo tudi premišljevanje o biološkem razkroju, skesani Slavici in fikusu, ki smo ga spet preveč  zalili. 

 

Besedilo: Maša Žekš

 

Foto: Vito Švagelj 

Oglejte si tudi