Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Slovenski dan in Mengšani na 75. Beljaškem sejmu 2018

Tudi na letošnje povabilo na tokrat že na 75. Beljaškem (Villach) sejem (Kirchtages) smo se v Turističnem društvu in občini Mengeš odločili sodelovati. V ponedeljek, 30. julija, ob 7. uri zjutraj smo se na pot odpravili s člani Harmonikarskega orkestra Mihaelov sejem, harmonikarjev Kluba Stopar in Mladinsko folklorno skupino Svoboda Mengeš ter seveda članice in člani TD Mengeš. Skupaj torej 42 udeležencev.
Na meji kot običajno ni bilo nobenih zapletov, tako da smo v mesto Beljak prišli pravočasno. Ob 9.30 je harmonikarje že čakal prvi nastop. Organizatorji, predvsem pa g. Gerhard Liepuschich, so nam že pripravili mesto od garderob do prostora, kjer smo predstavili našo kulinariko (potice, hvancate in štrudle) in seveda vse prospekte, ki so nam na voljo v našem društvu. Opazili smo veliko zanimanje (veliko več kot prejšnja leta) za kolesarstvo in pohodne poti, kot tudi za širše območje naše občine (Srce Slovenije).

Ob 11. uri je bil tradicionalni sprejem predstavnikov šestih občin, ki sodelujejo na tem Slovenskem dnevu s svojo predstavitvijo in kulturnim programom. Občine, ki že več let sodelujemo, so:  Kranj (10 let pobraten z mestom Beljak), Bled, Brda, Tolmin, Globasnica (Avstrija) in Mengeš. Mengeš sta na sprejemu zastopala Nataša Vrhovnik Jerič kot  predsednica ZKD in Jože Vahtar kot predstavnik Občine Mengeš in vodja odprave.

Sicer vedno lahko zapišem, da so naši nastopajoči odlično nastopili v svojih terminih (dvakrat po pol ure), tokrat pa so bili enostavno fantastični. Sicer pravimo, da enostavno ni težko se predstaviti, če je veliko publike in letos lahko zapišem, da je bilo obiskovalcev in poslušalcev toliko kot še nikoli. Posebna pohvala gre Mladinski folklorni skupini, ki je z navdihujočim nastopom pričarala to umetnost. Seveda pa za to odliko stoji njihov vodja Boštjan Svete. Vodja obeh harmonikarskih skupin, ki sta se predstavili, pa je naš Robi Stopar, ki je z nastopi svojih varovancev dokazal, da so v nastop vložili veliko dela.

Dobrote, ki so jih pripravile članice TD Mengeš, pa so takoj pošle, saj so jim mnogi rekli: »Spomin na moj dom, na našo deželo Slovenijo«!

Letošnja želja vseh letošnjih udeležencev iz Mengša je bila, da bi ostali vsaj kako uro še na koncertu Alpskega kvinteta. In imeli smo kaj videti, saj je na koncertu po oceni organizatorjev bilo okoli 5.000 obiskovalcev. Doživetje, ko »Alparji« zaigrajo tisto našo Mi se imamo radi in vsi ljudje na trgu pojejo to slovensko pesem, je nepopisno – kratko malo – za doživet!

Ura je bila že malo pred deveto, ko smo se iz Beljaka odpravili proti domu. Harmonika in slovenska pesem sta nas vseskozi spremljala peta iz mladih sodelujočih na letošnjem Beljaku 2018. Povabilo beljaškim organizatorjem pa velja: vidimo se na letošnjem Mihaelovem sejmu!

 

Besedilo: Jože Vahtar
Foto: Miha Požar

Oglejte si tudi