Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pravljična dežela Pr` Fartku

Na Gobavici nad Mengšem v gozdičku pri Fartkovi domačiji se nahaja Pravljična dežela. Projekt nastaja in se razvija skupaj v sodelovanju s pisateljem Ivanom Sivcem, ki je res prav posebna oseba, ki verjame v nas in sodelovanje z njim je zelo prijetno. Vsako leto nas tako preseneti z izbiro zgodbe in tematike. Temu primerno se pripravi lesena skulptura in celodnevno dogajanje za najmlajše in njihove družine.
Pravljična dežela je v sklopu gostinskega lokala Pr`Fartku, ki ga vodi izkušeni gostinec Tomaž Fartek, ki vso energijo, ideje in čas vlaga v razvoj lokala in predvsem tudi v razvoj te čudovite Pravljične dežele na najlepšem kraju. Poleg tega pa se profesionalno ukvarja z mešanjem pijač in je letošnji državni prvak v pripravi aperitivnih koktajlov in dvakratni državni prvak, saj je lovoriko državnega prvaka osvojil tudi v letu 2017. Lokal je del Unicefove varne točke v Mengšu, s številnimi otroškimi igrali v naravni senci gozdička, pod zelenimi krošnjami, in vedno prijazno in z nasmehom, kar opisuje tudi naš slogan "Pod zelenimi krošnjami prijazno kot v pravljici."

Leta 2016 na lepo sončno nedeljo, 22. maja, smo uradno odprli Pravljično deželo skupaj z uvodnim govorom pisatelja gospoda Ivana Sivca, ki je glavni idejnik tega projekta in hkrati tudi voditelj pravljičnega dogajanja na Gobavici. Pri odprtju so sodelovali tudi gospod župan Franc Jerič, predsednica Turističnega društva Mengeš gospa Zorka Požar, slikarka in umetnica gospa Tina Švajger Sivec, ki nam pomaga pri oblikovanju in izdelavi raznovrstnih reklamnih materialov in kiparka gospa Helena Rismondo, ki nam te čudovite lesene skulpture izdeluje, za kar porabi tudi kar nekaj časa.

Pri Pravljični deželi Pr`Fartku gre torej že za tradicionalno prireditev, saj se jo izvede vsako leto, in sicer tretjo nedeljo v mesecu maju, za otroke od 3. do 103. leta, kot pravi Ivan Sivec, za vse, ki so mladi po duši.


Prvo leto smo imeli za uvod zgodbo Palčka Zalivalčka: "V gozdu se je med nabiranjem jagod izgubil palček. Zato si je kar sam postavil hišico iz lubja, notranjost pa je obložil s ptičjim puhom. Spomladi pa je prav pod njegovo hišico zrasel zvonček. Premišljeval je, ali bi zvonček izkopal ali pa prestavil hišico. Raje je prestavil hišico, zvonček pa je začel zalivati z roso. Tako je zvonček zrasel zelo visoko, skoraj do neba. Opazila ga je čebelica, ki je izgubljenemu palčku pokazala pot do staršev. Palček se je šel od njih poslovit, potem pa se je vrnil k svojemu zvončku. Oče palček mu je dal ime Palček Zalivalček. Zdaj na Gobavici zaliva tudi vse druge rožice." (Ivan Sivec, pisatelj)

Eno leto se hitro obrne in že je bila pred nami druga Pravljična dežela Pr`Fartku, zgodba in lesena skulptura Palček Volanček v letu 2017 s prisotnostjo gospoda podžupana Boga Ropotarja.

"Palčki si vsako jesen priredijo tekmovanje v formuli 1. Dirkalnike si izdolbejo iz želoda, stezo jim poslinijo polži, poganja pa jih jesenski vetrič. Tako je bilo tudi lansko leto, ko so tekmovali Palček Volanček, Palček Menjalček in Palček Smejalček. Štartali so vsi hkrati, že v prvem krogu pa si je pridobil veliko prednost najbolj pogumni palček, Palček Smejalček. Vse je že kazalo, da bo zmagal, a se je v zadnjem krogu zaletel v štor. Tako so bila vrata k zmagi na široko odprta drugemu na stezi – Palčku Volančku. Ko pa je ta videl, kaj se je zgodilo, se je raje ustavil in pomagal ponesrečenemu palčku. Tako ni zmagal ne eden ne drugi, temveč – dobro srce!" (Ivan Sivec, pisatelj).

Vsako leto se dogajanje začne z zbiranjem obiskovalcev v Pravljični deželi, z iskanjem skritih zakladov v gozdičku okoli Pravljične dežele, postavitvijo nove skulpture palčka, sledi pravljična urica idejnika projekta Ivana Sivca, pri kateri otroci tudi ustvarjajo in rišejo, sledi podelitev nagrad, nadaljnje iskanje zaklada, v popoldanskem času pa se izvedejo različne predstavitvene animacijske predstave za otroke in celotne družine, ki popestrijo popoldansko dogajanje. Celodnevno skupno druženje se zaključi s plesom družin. Seveda so čez dan postavljene različne stojnice, kjer so prisotni člani Turističnega društva Mengeš, stojnica z rokodelstvom, stojnica oblikovanja nohtkov, ustvarjanje in poslikava obrazov, in še in še. Vsako leto je prisotna tudi maskota Pingo, ki v vmesnem času zabava najmlajše in otroci lahko tudi barvajo pobarvanke. Na voljo so tudi pravljični čarobni napitki, vsako leto se otrokom za njihovo sodelovanje podelijo tudi palačinke, eno leto smo delili sladoled čez cel dan, seveda pa je na tak barvit in živahen dan poskrbljeno tudi za drugo hrano.

V gozdičku Pravljične dežele smo letos postavili novo leseno hišico, ki bo namenjena za branje pravljičnih uric, za prijetno počutje obiskovalcev pa bomo še uredili okolico. Hvala vsem, ki verjamete v nas in našo zgodbo ter nas podpirate in nam pomagate tako ali drugače.

Za letošnjo celodnevno dogajanje je lik pravljične dežele še majhna skrivnost, kmalu boste izvedeli ... lepo vabljeni torej v nedeljo, 20. maja, da se skupaj podružimo in zabavamo na Pravljični dan Pr`Fartku. V sodelovanju z Ivanom Sivcem in Družinskim gledališčem Kolenc pripravljamo zanimiv program. Vabljeni.

 

Besedilo: Sabrina Fartek

Foto: Boštjan Jamšek

Ilustracije: Tina Švajger Sivec

Oglejte si tudi