Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Osrednji dogodek gorenjske regije v tednu ljubiteljske kulture v Mengšu

V tednu ljubiteljske kulture, od 11. do 20. maja 2018, je v Kulturnem domu Mengeš potekalo Regijsko srečanje odraslih folklornih skupin Gorenjske, »Le plesat me pelji!«. Na srečanju se je predstavilo devet izbranih skupin, med njimi kar dve iz občine Mengeš, Folklorna skupina Svoboda Mengeš in Mladinska folklorna skupina Mengeš. Vse prisotne je pozdravil tudi Franc Jerič, župan Občine Mengeš: »Pred današnjo prireditvijo se mi je v mislih prikazal prizor iz filma Cvetje v Jeseni, ko je Meta rekla, daj me plesat pelji in malo ob tla udari. Prepričan sem, da bodo tudi danes fantje malo ob tla udarili, zavriskali in se nam punce lepo zasmejale. To je tisto za kar smo danes prišli sem. Uživajte in lep večer.« Teden ljubiteljske kulture je namenjen podpori in promociji ljubiteljske kulture, za rdečo nit letošnje prireditve je javni sklad RS za kulturne dejavnosti izbral folklorno dejavnost, predvsem ker kljub bogati tradiciji, množičnosti in kakovosti ostaja marginalizirano kulturno področje, ki ne premore nobene institucije, ne profesionalnih strokovnjakov in ustvarjalcev.
V nedeljo, 13. maja 2018, so se v Občini Mengeš predstavile najboljše odrasle folklorne skupine Gorenjske, ki jih je na osnovi programa in predstavitev na šestih območnih srečanjih izbral Anže Kerč. Na srečanju so tako nastopile Folklorna skupina Trzinka (mladi), Folklorna skupina Kamnik, Folklorna skupina Zala iz Žirovskega vrha, Folklorna skupina Svoboda Mengeš, Akademska folklorna skupina Ozara Kranj, Odrasla folklorna skupina KUD Triglav, Mladinska folklorna skupina Mengeš, Odrasla folklorna skupina Bled in Vodilna folklorna skupina Folklornega društva Preddvor. Po mnenju strokovnih spremljevalcev Tanje Drašler in Klemna Bojanovič ter navdušenih gledalcev so skupine zelo dobro opravile s svojimi nastopi.

Regijsko srečanje odraslih folklornih skupin Gorenjske, »Le plesat me pelji!« je organiziral JSKD Območna izpostava Domžale. Matej Primožič, vodja izpostave, ki je mentorjem skupin ob koncu prireditve podelil priznanja za regijski nivo, je povedl: »Organizacija srečanja je logistično zahteven projekt, vendar le eden v vrsti mnogih prireditev v Tednu ljubiteljske kulture. Ob 55 društvih in več kot 100 skupinah ljubiteljskih kulturnikov v Območni izpostavi Domžale je drugače že težko pričakovati.« Prireditev je povezovala Marta Starbek Potočan.

Teden ljubiteljske kulture je letos že petič zapored prinesel več kot tisoč prireditev ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji. Ljubiteljska kultura zaradi raznovrstnosti oblik, vsebin in različnih ravni zahtevnosti omogoča sodelovanje vsem družbenim skupinam in posameznikom, ne glede na starost, geografsko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost.


Besedilo: Tina Drolc
Foto: www.domzalec.si

 

Oglejte si tudi