Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Mengeška folklora odprla sezono s Slovenskim pozdravom

Epidemija koronavirusa je globoko zarezala v delovanje naše folklorne skupine. Smeli načrti, kopica vabil na nastope, priprave na turnejo v Indoneziji in delo v polnem teku na vajah vseh sekcij so bili praktično čez noč ustavljeni, odpovedi prireditev so se vrstile druga za drugo, tako da smo se na neki način ustavili sredi plesnega koraka.

Dogajanje se je v času epidemije preselilo na družbena omrežja, kjer smo si čas in razmere, v katerih smo se znašli, krajšali z obilico humorja in raznimi domislicami iz vseh koncev in krajev. Z drugimi folklornimi skupinami smo ostali povezani preko video insertov imenovanih »Folklornice« in drugih podobnih prikazov različnih idej, kako delovati v času koronavirusa. Marsikatero si velja zapomniti za čase po vsem tem, ki bi jih veljalo uprizoriti na odru.

Po koncu prvega vala epidemije smo začeli zbirati informacije, ali in na kakšen način nadaljevati z dejavnostjo. Izdana so bila tudi posebna priporočila NIJZ za izvajanje plesne dejavnosti, ki jih je folklornim skupinam posredoval Javni sklad za kulturne dejavnosti. Čeprav je drugi val že močno posegel v naša življenja, je upanje, da ob strogem upoštevanju priporočil v omejenem obsegu dejavnost vendarle izvajamo tudi v novi sezoni.

Ravno v pravem trenutku smo prejeli povabilo na sodelovanje pri snemanju oddaje RTV Slovenija Slovenski pozdrav v gostilni Pri Joževcu v Begunjah na Gorenjskem, kar je bila krasna iztočnica za začetek nove sezone. Po dolgem času smo se spet oblekli v folklorne kostume in v skladu z navodili organizatorja napolnili studio, kjer smo s plesom in lepo ustvarjeno kuliso spremljali nastope glasbenih skupin. Rdeča nit oddaj, v katerih smo sodelovali, je bil sprehod po zgodovini oddaj Slovenski pozdrav v zadnjih sedmih letih. Posneli smo štiri oddaje, ki bodo predvidoma na sporedu v novembrskih terminih.

Kljub negotovim razmeram dejavnost torej ponovno oživljamo. Kot je običajno ob začetku sezone, tudi tokrat odpiramo vrata vsem, ki bi se nam radi pridružili pri tej dejavnosti. Obiščite nas na vajah in skupaj bomo spoznavali slovensko ljudsko izročilo, svoje korenine in našo bogato kulturno dediščino.

Vaje so prilagojene vsem starostnim skupinam in ob prvem stiku se skupaj dogovorimo, kateri skupini bi se pridružili. Vaje potekajo v naslednjih terminih:

  • Otroška skupina vsako sredo od 17.30 do 18.45 v šolski avli
  • Mladinska skupina vsako sredo od 20.00 do 21.45 v šolski avli
  • Članska skupina vsak četrtek od 20.30 do 22.00 ure v plesalnici Mladinskega centra

 

Kako se pridružiti skupini? Enostavno – v navedenih terminih prideš na vajo, kjer te bomo sprejeli, te seznanili z osnovnimi ritmi in počasi vpeljali v prve plesne korake.

 

Besedilo in foto: Boštjan Svete

Oglejte si tudi