Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

6. Prešernov dan na Dobenu

V Turističnem društvu Dobeno se trudimo organizirati dogodke, ki bi privabili in združili čim več domačinov  in obiskovalcev Dobena. Prav kulturni praznik je eden izmed najbolj prepoznavnih in najbolj obiskanih dogodkov, ki jih organizira naše društvo. Kulturni praznik, spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna si to tudi zasluži. Letos smo 8. februarja na Dobenu pripravili praznovanje že šesto leto zapored. Iz leta v leto se program nadgrajuje, kar nam priznavajo vsi obiskovalci. Tudi letos smo izvedli zelo privlačen in zanimiv kulturni program, obogaten s posebnimi gosti.
Proslavo, ki se je prvo leto dogajala pod Trojanškovo hruško, smo potem štiri leta zapored organizirali na dvorišču Anžinove domačije, saj prostor na dvorišču stare domačije nudi zelo prijetno in primerno kuliso za izvedbo prireditve. Letos pa na domačiji potekajo sanacijska dela, zato smo se z Brigito in Damjanom dogovorili, da praznovanje izvedemo na njihovi parceli v gozdičku ob hiši, rade volje sta nam odstopila prostor, kjer poleti organiziramo tudi srečanje krajanov Dobena. Prijeten in obsežen prostor obkrožen z gozdičkom nam je ponudil dodatne možnosti za pripravo proslave. Stojnica TD ob vhodu na prireditveni prostor je tudi letos nudila raznovrstno domače pecivo, kuhano vino in domače aperitive. Vse to so tudi letos prispevale pridne domačinke. Šornova Milka je vsakega obiskovalca prijazno povabila k stojnici. Pripravljen je bil tudi veliki oder za vse nastopajoče, kot tudi klopi, da so se obiskovalci lahko posedli.

Letos je bilo sodelovanje krajank in krajanov Dobena pri izvedbi kulturnega programa, zaradi različnih razlogov okrnjeno, saj so nastopile le Meta, Francka in Vida. 

K sreči je »naša kulturnica Meta« sodelovala tudi pri pripravi kulturnega praznika v Trzinu in se z nastopajočimi dogovorila za sodelovanje na Dobenu. Tako so nas s svojim prijetnim petjem razveselile članice ŽPZ Trzinke, ki so nam zapele pet pesmi pod vodstvom dirigenta Primoža Leskovca. S svojim jasnim glasom nas je očaral pevec Milan Kuferšin, ki je ob spremljavi mladega harmonikarja Blaža Klopčiča (študenta petega letnika glasbene šole Lartko) zapel pesem »Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?«

Na koncu proslave se je podpredsednik turističnega društva zahvalil vsem nastopajočim za njihovo izvedbo, ki je navdušila obiskovalce in vsem obiskovalcem za njihovo udeležbo, ter jih povabil na kulturni praznik prihodnje leto. Predsednik TDD Aleš Ložar pa se je v imenu turističnega društva, organizatorki in scenaristki kulturnih prireditev na Dobenu, Meti Selan zahvalil za njeno zavzeto delo in ji ob tej priložnosti izročil v spomin likovno delo priznane mengeške likovnice Bince Lomšek. Meta se je vidno presenečena zahvalila za izraženo zahvalo in ob tej priložnosti pozvala starše z mlajšimi otroki, naj s svojim zgledom in sodelovanjem pritegnejo svoje otroke k sooblikovanju programa v prihodnje.

Prireditev je privabila lepo število domačinov in obiskovalcev Dobena, tudi vreme nam je bilo naklonjeno, tako je več kot devetdeset obiskovalcev proslave, med katerimi so bili tudi trzinski župan Peter Ložar, mengeški župan Franc Jerič in podžupan Bogo Ropotar, s spontanim in dolgotrajnim aplavzom nagradilo vse nastopajoče in izrazilo priznanje predstavi.

Lepo je videti, da se je prireditev ob kulturnem prazniku na Dobenu »prijela«, saj beležimo vsako leto več obiskovalcev. Zasluge za to pa gredo vsem, ki sodelujejo pri pripravi in izvedbi proslave.

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi