Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Dobenska umetnica Brigita Herjavec

V rokodelstvu je del naše zgodovine, del srca, del duše naših prednikov, vrednost in lepota, ki ne mine in loči rokodelske izdelke od velikoserijskih, industrijsko, narejenih za množice. Brigita je prepričana, da znanje naših dedov ne sme iti v pozabo, zato že nekaj let prenaša znanje, ki ga je pridobila, vsem, ki si želijo spoznati lončarsko vreteno, ter ostale ročne tehnike oblikovanja keramike.
Od slikanja, s katerim se je ukvarjala, v začetku svoje umetniške dejavnosti je njena umetniška pot, pred dobrimi 15 leti, ko je spoznala svojo mentorico Mojco Žalik, zavila v lončarske vode. Ona jo je uvedla v skrivnosti lončarjenja. Lončarsko vreteno in glina sta jo povsem prevzeli. Brigita ustvarja tako z rdečo in črno glino, ki sta zelo primerni za etno-keramiko, kot tudi za moderne izdelke. Najljubša pa ji je bela glina, saj kot pravi, si kot ne-poslikano platno želi čopiča. Z umetelnim spiralastim okrasjem ali vrtnicami že sama po sebi dobi status umetnine. Včasih doda na izdelke različne barve, pa tudi šaljive napise, ki jih popestrijo. 

Slovenska ustvarjalka z Dobenega, Brigita Herjavec oblikuje čudovito unikatno keramiko. V velik ponos ji je edinstven izdelek, skleda s keramično čipko, ki je našla pot, med »velike«, kristal iz Rogaške in Idrijsko čipko, protokolarna darila republike Slovenije.   

To je zelo prefinjen izdelek, popolna novost na slovenskem trgu. Primeren je tudi za poročno slavje, oz. posebne, svečane dogodke. Skledica je izdelana iz bele gline, po sestavi podobne porcelanu, zato je izredno lahka. Izdelana je popolnoma ročno, tehnologija postopka pa je lastna inovacija in je zavita v tančico skrivnosti. 

"Ideja o keramični čipki se mi je dolgo vrtela v mislih, razvijala pa sem jo približno dve leti. Od ideje, do uporabnega izdelka sem imela vrsto težav, različnim mojstrom-orodjarjem sem razlagala kaj želim narediti in kaj potrebujem, a je večina le nejeverno zmajevala z glavo, češ da zamisel ni izvedljiva, ker je čipka preveč delikatna. Iskreno povedano, do prvega poizkusa tudi sama nisem vedela, ali bo postopek, ki sem si ga zamislila, res deloval." 

Brigita je umetnica, ki v svoje keramične izdelke vključuje tudi zlato. »Zlato se dodaja kot nad-glazura v tretjem žganju keramike na 700 stopinj C«. Z dodajanjem te žlahtne kovine se lepota in vrednost izdelkov še poveča, namenjeni so predvsem za posebne priložnosti. Poudarila je še, da ne izdeluje masovne keramike, temveč le visoko kvalitetne, unikatne izdelke, največkrat po naročilu.

Zaupala nam je še, da se trudi, da ne bi postala ukalupljena... „zato stalno raziskujem in eksperimentiram. V oblikovanje vsakega kosa keramike dam del sebe, kot je nedavno zapisala neka moja učenka na facebooku«  

Brigita je tudi mama treh otrok, ki počasi a vztrajno stopajo na samostojno pot, toda še vedno jo potrebujejo … »in tudi razveseljujejo me, čeprav je vzgoja v bistvu največja umetnost  in najodgovornejši poklic, v življenju.«

Besedilo in foto: T. Vidrgar 

Oglejte si tudi