Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

30 let obstoja badmintona v Mengšu

Badminton v Mengšu je kot vodena vadba in organizirana rekreacija neprekinjeno prisoten že od leta 1989. Začelo se je na Šubičevi ulici v Mengšu. Jože Rogelj, Andrej Medvešček in Marijan Šinkovec so bili prvi, ki so začeli redno igrati badmintona kar na ulici. Kmalu so se pridružili Športnemu društvu TVD Partizan in tako je bil badminton vse do leta 2017 organiziran v sklopu Badminton sekcije TVD Partizan Mengeš (sedaj ŠD Partizan Mengeš).
Mengeški badmintonski pionirji so želeli ustanoviti badminton klub že leta 1989. Vendar so se zaradi premajhne šolske telovadnice in posledično premalo prostih terminov odločili, da se pridružijo takratnemu športnemu društvu TVD Partizan. Ta jim je, s predsednikom Jožetom Mlakarjem na čelu, v prostorih male telovadnice TVD Partizan omogočil, da so zarisali prve črte za badmintonsko igrišče v Mengšu. V telovadnici je bilo prostora le za eno igrišče. Kmalu so se preselili v večjo, šolsko telovadnico.

Prvi predsednik badminton sekcije je bil Jože Rogelj, nato Miro Colnar. Za Mirom je bil predsednik Sašo Jamšek. Od leta 2009 dalje pa Uroš Bregar, ki je tudi ustanovitelj Badminton kluba Mengeš, prvega badminton kluba na območju občin Domžale in Kamnik.

Danes v Badminton klubu Mengeš organiziramo šolo badmintona v osnovnih šolah, vodene vadbe za otroke in odrasle na območju Mengša, Domžal, Kamnika, Trzina, Radomelj, Lukovice in širše okolice. Ljubiteljem badmintona omogočamo priložnost za igranje rekreativnega in tekmovalnega badmintona. Vadbe in treninge vodijo licencirani trenerji in vaditelji.
Ponosni smo na to, da smo že prvo leto delovanja kluba izpeljali tudi turnirje rekreativne badminton lige Pod Kamniškimi Alpami (PKA). Veseli smo, da nam je že v prvi sezoni uspelo na naše turnirje privabiti tako veliko število udeležencev. Letošnja druga sezona lige PKA pa je bila še uspešnejša – izpeljali smo štiri turnirje, ki so bili zelo obiskani. Ljubitelji badmintona radi prihajajo na naše turnirje, ker se zberejo konkurenčni tekmovalci in ker potekajo v sproščenem vzdušju. Gre pa tudi zares, saj točke, pridobljene na posameznem turnirju lige PKA, štejejo za skupno lestvico lige PKA.
Poleg tega, da sami prirejamo turnirje lige PKA, smo v sezoni 2018/2019 organizirali tudi regijsko in območno tekmovanje za osnovne šole. Učenci OŠ Mengeš, ki so člani našega kluba, so se udeležili tudi državnega tekmovanja. Na vseh tekmovanjih so naši osnovnošolci dosegali najvišja mesta. Odrasli člani BK Mengeš pa prinašamo odličja z rekreativnih turnirjev po vsej Sloveniji in v tujini. Tako smo bili prisotni na različnih lokalnih slovenskih turnirjih in na skoraj vseh mednarodnih turnirjih lige ADA (Alpe Donava Adria), ki so organizirani v državah bivše Jugoslavije – čaka nas le še finalni turnir v Sarajevu.

Naš najpomembnejši turnir, ki ga organiziramo sami, je tradicionalno Občinsko prvenstvo Mengša za dvojice. Tekmovanje vsako leto tradicionalno organiziramo konec maja v počastitev občinskega praznika. In tudi letos je bilo tako – turnir smo izpeljali v soboto, 18. maja. Zaradi večjega števila prijavljenih pa smo občinski turnir preselili iz telovadnice OŠ Mengeš v športni center Harmonija. Tekmovalni del smo zaključili s piknikom v brunarici Teniškega kluba Mengeš. Hvala vsem prisotnim, posebna zahvala pa gre našim začetnikom badmintona v Mengšu – hvala, ker ste nas počastili s svojim obiskom in zato, ker brez vas badminton v Mengšu ne bi imel take zgodovine, kot jo ima.


Besedilo in foto: Helena Šinkovec, Badminton klub Mengeš


Rezultati Občinskega prvenstva Mengša za dvojice:

 

Kategorija A

1. mesto: Uroš Bregar in David Vrhovnik, občinska prvaka

2. mesto: Igor Tomazin, Iztok Homar

3. mesto: Tomaž Pajnič, Lojze Krapež

Kategorija B

1. mesto: Miha Furlan, Matic Pelati

2. mesto: Sandi Komlanc, Miran Rade
3. mesto: Branko Sočak, Primož Slapar

 

 

 

Oglejte si tudi