Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Začetek projektiranja nove osnovne šole v Preski

V letošnjem letu pospešeno nadaljujemo s pripravami na gradnjo nove osnovne šole v Preski. Občinski svet Občine Medvode je na svoji 21. redni seji sprejel odločitev, da bomo gradili novo osnovno šolo na travniku ob Bizantovi cesti. Župan Nejc Smole je danes podpisal dobrega pol milijona evrov vredno pogodbo za projektiranje nove šole in vso potrebno dokumentacijo ter projektantski nadzor. Projekte bo pripravil Atelje Hočevar, pogodbo je v njihovem imenu podpisal direktor Primož Hočevar. Ob nove koraku na poti do nove šole je zadovoljstvo izrazil tudi Primož Jurman, ravnatelj OŠ Preska.

V Osnovni šoli Preska se že leta srečujejo s problematiko pomanjkanja prostora, hkrati pa je poleg prostorske stiske pereč tudi problem potresne varnosti obstoječe šole. Občutno premajhni sta šolska kuhinja in utesnjena jedilnica. Premajhni so tudi prostori za izvajanje pouka športne vzgoje, zadnjih nekaj let pa se soočajo tudi s pomanjkanjem učilnic. Šolsko poslopje je kompleks treh objektov, ki so bili grajeni v treh obdobjih. Najstarejši del (»stara stavba«) je bil zgrajen leta 1931, drugi (»nova stavba«) leta 1963 in tretji, ki predstavlja telovadnico, leta 1974. Za potrebe izvajanja devetletke je bil leta 2006 zgrajen vezni hodnik med »staro« in »novo« stavbo. V letu 2015 je bil izveden montažni prizidek jedilnice, v letu 2021 pa montažni prizidek dveh učilnic, pri obeh gre za modularno gradnjo.

V letu 2019 smo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) izvedli arhitekturni natečaj za novo šolo. Zmagovalno rešitev je pripravil Atelje Hočevar z avtorji: doc. Primož Hočevar, univ. dipl. inž. arh., Tine Brinc, mag. inž. arh., Matic Jontez, abs. arh., Anja Justin, abs. arh., Piring, Vojko Pirjevec s.p., Biro Lovšin d.o.o. in ISP d.o.o.. Šola je bila zamišljena kot trooddelčna devetletna osnovna šola za približno 60 zaposlenih in 600 učencev. Po zaključenem natečaju smo pripravili racionalizacijo projekta in izvedli predinvesticijsko zasnovo, ki jo je Občinski svet Občine Medvode potrdil letos februarja. Tako bo projektna dokumentacija pripravljena za novo šolo s 24 oddelki. Zmagovalna rešitev namreč omogoča zmanjšanje učilnic po lamelah, kar hkrati tudi omogoča, da se lahko, če se bo kdaj v prihodnosti izkazala potreba, šola enostavno dozida.

V zadnjem mesecu smo izvedli javno naročilo s pogajanji brez predhodne objave za potrditev izbora projektanta. Končna vrednost pogodbe z Atelje Hočevar tako znaša 530.700 EUR z DDV, sredstva imamo zagotovljena v proračunu za leto 2022.

Ocenjena vrednost gradnje nove šole se trenutno giblje okoli 11,5 milijonov evrov, natančnejšo oceno pa bomo lahko podali po zaključenem projektiranju. Gre za enega največjih projektov v zgodovini Občine Medvode zato bo zelo zahtevno tudi zagotavljanje potrebnih finančnih sredstev. Verjamemo, da bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nadaljevalo s sofinanciranjem investicij v osnovne šole in še povečalo finančna sredstva. Spremljali bomo tudi druge možne vire financiranja, zagotovo pa bo za izvedbo projekta potrebno tudi zadolževanje Občine Medvode.  

Atelje Hočevar bo takoj po podpisu pogodbe začel s pripravo dokumentacije, vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja pa bomo na Upravno enoto Ljubljana oddali predvidoma do konca letošnjega leta. Že v preteklosti smo tematiko predstavljali različnim skupinam zainteresirane javnosti, v času projektiranja pa načrtujemo tudi nove predstavitve projekta za zaposlene in krajane Preske.

Glede na to, da bo objekt stare osnovne šole v Preski v uporabi še vsaj do leta 2025, trenutno še nimamo natančno določene vizije za objekte in zemljišča po izgradnji nove šole. Del zemljišč (obstoječe športno igrišče) bomo prodali in kupnino uporabili za financiranje gradnje nove šole. Za novo namembnost obstoječih prostorov pa bo potrebno opraviti širšo javno razpravo v kateri verjamemo da ne bo manjkalo idej.

Oglejte si tudi